Naast het huis van zijn ouders kwam een bouwkavel vrij. Een kans voor Frank Scholten om een eigen huis te laten bouwen. Het moest een schuurwoning worden, vond hij. Passend in het open landschap aan de voet van de Sallandse Heuvelrug.
Na het bos van de Sallandse Heuvelrug zien we een meer open landschap. Smalle landweggetjes met aan weerszijden boerderijen en schuren. Naar de schuurwoning van Frank hoeven we niet lang te zoeken. Opvallend nieuw met een net aangelegde tuin. ‘‘De hagen en struiken in de tuin moeten nog groeien”, zegt Frank als we via de achterdeur binnenkomen.
‘‘De voordeur gebruiken we in deze streek bijna nooit”, zegt hij er direct achteraan. ‘‘Ik woon hier bijna een jaar. Mijn ouders wonen hiernaast. De schuren die bij de boerderij stonden hebben zij laten afbreken. Zo ontstond er een bouwkavel volgens de zogenaamde ‘rood voor rood-regeling’. Ik woonde in een appartement midden in het dorp. Maar ik verlangde er naar om weer buitenaf te wonen. Uitzicht over de weidse omgeving. En rust. Want je hoort hier niets, behalve ’s nachts soms een uil.”
‘‘Voordat het ontwerp er was wist ik al dat het een schuurwoning zou moeten worden. Dat past het beste in dit landschap. Eenvoudig van vorm met een rieten kap. Ik wilde ook grote ramen met uitzicht op de omgeving. Maar hoe meer glas des te warmer kan het in de zomer in huis worden. Daarom wilde ik een grote overstek op de zuidzijde met een veranda. Verder moest het een praktische indeling worden. In elk geval een grote leefkeuken en een vide. Met deze gegevens ben ik bij Presolide Home gaan praten. Na een aantal schetsen was ik tevreden over het ontwerp. De leefruimte op de begane grond is één ruimte, gescheiden door een wand. Keuken met woonkamer. Zowel vanuit de keuken als woonkamer heb je door de grote glazen wand uitzicht. Verder een bijkeuken, boven twee slaapkamers en een badkamer.”
″De bouwwijze is houtskeletbouw. In vijf dagen tijd stond de basis er, wind- en waterdicht. Daarna begon voor mij het werk. Ik ben timmerman bij een groot bouwbedrijf. In de zomermaanden heb ik verlof opgenomen om aan de afbouw te werken. Ik ben begonnen met het storten van de vloer op de begane grond. Daarna heb ik de binnenwanden opgebouwd. Een heel werk, maar leuk als het je eigen huis is. De gepotdekselde houten buitenbekleding heb ik ook zelf aangebracht. Dat is behandeld red cedar. Eigenlijk hoef je dat niet te behandelen, maar ik vind de donkere kleur beter bij een schuurwoning passen.”
“Het huis en het buiten wonen is zoals ik mij dit had voorgesteld. Rust en ruimte, met dankzij de grote glazen wand vrij uitzicht. Het grote dakraam in de keuken maakt dit woongedeelte heel licht. Je merkt dat het huis goed is geïsoleerd, want de energierekening – over een jaar genomen – viel mij erg mee. Het huis is klaar, alleen de beplanting in de tuin moet nog een beetje groeien. Maar dat gaat vanzelf.”
De bouwer aan het woord
Gerard Grobben, verkoopadviseur bij Presolid Home, was de contactpersoon voor de bouw.
“Frank was gecharmeerd van de schuurwoningen die wij hadden gebouwd. Omdat hij zelf de bouw zou afwerken hebben we het huis in houtskeletbouw casco opgeleverd. Alle onderdelen zijn in de werkplaats prefab gemaakt. Met een kraan zijn deze onderdelen in vijf werkdagen op z’n plaats gezet en gesteld. Zodanig dat Frank ermee verder kon. De indeling is helemaal op maat gemaakt. Bijzonder is de vide in de keuken. Deze had bouwkundig wel consequenties, onder andere voor de stabiliteit. Dat hebben we constructief goed kunnen oplossen. Het is een landelijke schuurwoning, passend in het buitengebied. Door de ruimte om het huis komt het ontwerp goed tot z’n recht.”
Tekst: Willem Smalen | Fotografie: Jurriaan Huting