De voorzijde van de bungalow – met een gedeelte in hout en een deel van steenstrips – oogt strak en modern. Eenmaal binnen ontdekken we de open en uitnodigende achterzijde, met vanuit de living een schitterend uitzicht op de bosrijke tuin. “Integreren in de bosrijke omgeving, waarbij de kavel heeft bepaald hoe groot het huis mocht worden, waarbij we het bosrijke karakter van de kavel zoveel mogelijk in tact wilden laten”, legt Gonnie cryptisch uit. We begrijpen, zittend aan de lange tafel voor de schuifpui, precies wat zij bedoelt. “Wij vonden het belangrijk dat het kavel met het ontwerp van de woning een harmonieus geheel moeten vormen.” De atmosfeer in huis voelt goed en fijn, wat mede te wijten valt aan de houtskeletbouw. Het ontwerp van de woning is niet gebaseerd op het creëren van ruimte voor de reeds verzamelde inboedel, maar op de gedachte: “Wat hebben we nodig om comfortabel, zelfstandig en zelfredzaam oud te worden”.
Eigen droomhuis
Wouter heeft ons ondertussen voorzien van cappuccino en bescheiden vertelt hij dat hij altijd al droomde over het zelf een ontwerpen en bouwen van een eigen huis. Als stedenbouwkundige tekende hij vele stedelijke invullingen en voelde het voor hem altijd bijzonder om daar na realisatie doorheen te kunnen lopen. Nu er een kans was om zelf een kavel te kopen en een huis voor zichzelf te ontwerpen, liep hij op papier al door zijn eigen droomhuis. Hij pakt er een vel papier bij en laat aan de hand van een simpele en snelle schets zijn idee zien: “Het ontwerp in de vorm van een gelijkvloers doosje, steekt logisch in elkaar. De slaapkamer ligt aan de kant waar de zon opkomt, zodat wij wakker worden met ochtendlicht. Op de oostzijde dus. Wij koken graag samen en willen dan op ons – aan de keuken grenzende terras – van de avondzon genieten, dus dat is de westzijde. Het mooiste licht voor ons atelier en werkkamer is aan de noordzijde, daar is tevens de hal en entree gerealiseerd. De living en veranda liggen op het zuiden en met het uitzicht op de tuin. In het midden is de ‘machinekamer’ geprojecteerd, zodat er korte leidingen naar de diverse vertrekken gaan.”
Van hout
De eigenaren houden van hout, vandaar dat zij ook zo gelukkig met de kavel in het bos zijn. Logisch is dan ook de keus om in houtskelet te bouwen. “De sfeer in huis moet voelen als een oude jas. Comfortabel!”, legt Wouter uit. Voor de eigenaren hoeft de woning niet groot te zijn, zij hebben zich juist ontdaan van alle ballast, willen onthechten en alleen nog het echt noodzakelijke in huis. Gonnie is in haar leven al 18x verhuisd: “Wij zijn steeds kleiner gaan wonen en je komt er bij iedere verhuizing achter dat je steeds te veel bewaard. Hoe groter de woning hoe meer verzameldrift een mens heeft. Bij ons geldt nu de afspraak: als er iets nieuws inkomt, moet er eerst iets uit. Belangrijk is het duurzame karakter en de toekomstbestendigheid. We willen hier oud worden.”
Ruwbouw
Wouter wist precies hoe hij zijn droomhuis vorm wilde geven én dat het duurzaam en dus van hout moest zijn. Zo kwamen ze bij ScanaBouw. Er is gebouwd in houtskelet in combinatie met hoogwaardig en duurzaam isolatiemateriaal. Wouter is buitengewoon te spreken over de constructieve en prettige samenwerking met dit bedrijf. Overigens, nog voordat de kavel werd gekocht was er al toestemming van de welstand. Wouter weet hoe het werkt en denkt oplossingsgericht en zo kon de woning binnen driekwart jaar worden gebouwd en in ruwbouw worden opgeleverd. De bewoners houden er van om zelf te klussen én zijn daar ook bijzonder handig in. De gordijnrails werd door Wouter geïntegreerd in het verlaagde plafond, net als de inbouwspots. Wat zijn ogen zien, kunnen zijn handen maken. En dat is terug te zien in dit sfeervolle huis.
Duurzaamheid
“De panelen worden in de fabriek van ScanaBouw gemaakt en hier ter plaatse werd het skelet in mum van tijd gebouwd. In het kader van duurzaamheid heb ik gekozen voor vloerverwarming, warmtepomp en een ventilatiesysteem met warmte terugwinning (vandaar de ‘machinekamer’). Voor de bouwvergunning was het verplicht om drie zonnepanelen te plaatsen. Ik wilde eerst nog even aanzien hoe effectief de panelen op ons dak in het bos zijn. Na een half jaar bleek dat prima te werken, zodat wij onlangs nog tien zonnepanelen hebben bijgeplaatst. Dat zal de energiebehoefte dekken, maar we draaien niet energieneutraal. We hebben een gasketelvoorziening voor warm water, een hybridesysteem. Puur een kostenoverweging”, legt Wouter uit.
Doosje met vakjes
Gonnie en Wouter laten ons de kamers in de bungalow zien, waarbij de woonwens prachtig, beeldend wordt beschreven: “Ik wil een doosje met vakjes”. Links naast de voordeur is een ‘vakje’ met het atelier, rechts is de open keuken met woonkamer. Aangrenzend de slaapkamer met badkamer. Een prima verdeling van vakjes. Gonnie is ook erg te spreken over de het Hectar funderingsvloersysteem, waarbij er geen kruipruimte is. Zij ziet als voordeel vooral dat er geen ongedierte onder de woning kan, maar Hectar zelf weet nog veel meer voordelen van dit revolutionaire funderingsvloersysteem – wat de Innovation Award 2016 won – te benoemen: “goedkoper, sneller, hoge thermische isolatie, koudebrugvrij, kier- en waterdicht, EPS isolatie is duurzaam en volledig recyclebaar. In vrijwel geen enkel ander land dan Nederland wordt het merendeel van de nieuwbouwwoningen nog altijd gebouwd met een kruipruimte. In het verleden werd dit gedaan om houten vloeren van woningen droog te houden. Door de hedendaagse toepassing van geïsoleerde betonvloeren is de noodzaak om onder de vloer te ventileren verdwenen.”
Droomplek
De veranda werd wel in de omgevingsvergunning meegenomen, maar niet gelijk aangebouwd. “Ik wilde eerst zien of er in de woning wel voldoende daglichttoetreding was. Gelukkig bleek de lichtinval binnen prima, dus hebben we de veranda later geplaatst. We genieten er volop van”, legt Gonnie uit. Het uitzicht op de bostuin is geweldig en het is goed zichtbaar dat Wouter en Gonnie van hun droomhuis op deze droomplek genieten. Het feit dat het kavel is gesitueerd in de bosrand, centraal in het land, op loopafstand van het station, maakt dat deze locatie voor hen de ultieme droomplek is.
DE bouwer aan het woord
“Wij leveren altijd maatwerk. Dit komt tot stand met behulp van één van onze architecten, een architect welke door de opdrachtgever zelf in de arm wordt genomen of door eigen tekenwerk. In dit geval is de opdrachtgever ook zelf de architect. Mede hierdoor waren de woonwensen van de bewoners al heel specifiek uitgewerkt. Voor ons als bouwer was de samenwerking met de opdrachtgever erg prettig, maar ook de mooie locatie en het feit dat het om een bungalow gaat maakte het voor ons bijzonder. Door met name bebouwingsvoorschriften komt het realiseren van een gelijkvloerse bungalow met plat dak niet vaak voor, maar het kan natuurlijk prima met ons prefab systeem. Onze houtskeletbouw woningen worden in eigen fabriek in Huissen op maat geprefabriceerd. Dit gebeurt aan de hand van technische tekeningen die met behulp van 2D en 3D CAD-programma’s ook allemaal in eigen huis zijn gemaakt. Op locatie kan de woning in korte tijd worden opgebouwd. We kunnen het hele traject van A-Z begeleiden, maar opdrachtgevers kunnen ook zaken in eigen beheer uitvoeren. Wouter was niet alleen de opdrachtgever, hij is ook architect. De aftimmering hebben de opdrachtgevers in dit geval ook zelf gedaan. Met ons systeem voor houtskeletbouw zijn woningen eenvoudig en extreem goed te isoleren. Zo goed zelfs, dat wij in houtskeletbouw ook moeiteloos een zogenoemde energie-neutrale woning of een passiefhuis realiseren. De door ons ontwikkelde, bijzonder energiezuinige houtskeletbouw-wand is in verschillende uitvoeringen leverbaar en altijd voorzien van een slimme installatiezone. In dit geval is er gekozen voor houtvezelisolatie ten behoeve van een damp-open wandopbouw. De voordelen van de houtvezelisolatie zijn: gebruik van natuurlijk materiaal (geen schadelijke stoffen toegevoegd); zelf vochtregulerend (prettig binnen-klimaat en damp-open bouwen); prettig(er) in de verwerking; betere geluidsisolatie en houdt de warmte in de zomer langer buiten.
ScanaBouw is FSC® gecertificeerd. Bij een project wat onder FSC geleverd wordt, is het hout dat wordt gebruikt afkomstig uit duurzaam beheerde bossen.”