Energieneutraal bouwen: de wens van bewoners Ellen en Oscar, met houtskeletbouw. Via internet kwamen zij bij de Duitse prefab bouwer KAMPA. Samen met de huisarchitect werd er geheel naar eigen wens en inbreng een villa ontworpen, voorzien van hoogstaande, duurzame ‘snufjes’ zoals zonnecellen, warmtepomp, tripleglas.
We spreken de Nederlandstalige Ingo Pahnke, salesmanager KAMPA GmbH BeNeLux, over de schitterende witte villa van Ellen en Oscar. Ingo: “De bewoners hebben heel bewust voor ons bedrijf en bouwwijze gekozen, omdat zij een bijdrage willen leveren aan ons milieu en de toekomst. Kampa bouwt duurzaam met toekomstgerichte energie-efficiëntie. Als enige fabrikant bouwt Kampa Energie-Plus-Woningen (Effizienzhaus 40 Plus) waarbij alles draait om een positieve energiebalans, positieve milieubalans én positieve kostenbalans.”
Tweede in Nederland
Een stukje historie over het familiebedrijf leert dat het traditionele merk KAMPA al meer dan 120 jaar staat voor hoogwaardige en exclusieve woningbouw, binnen en buiten de landsgrenzen van Duitsland. “Wij bouwen alleen energieneutraal, met zo’n 350 medewerkers en 120 mensen in de buitendienst. Het bedrijf is gespecialiseerd in consequent energie-efficiënt bouwen. Elke woning verbruikt minder energie dan dat het zelf opwekt. Dat is niet enkel voor het milieu gunstig maar ook heel financieel aantrekkelijk. Wij zijn marktleider als het gaat om Energie-Plus-Woningen, in Duitsland. Sinds 2016 worden er ook Kampawoningen in Nederland gebouwd en de villa die we nu bekijken is onze tweede in Nederland”, verduidelijkt Ingo.
Energieneutraal bouwen
Bewoners Oscar en Ellen vielen voor de moderne architectuurslijn van de Setros stadsvilla. Vervolgens is er in zeer nauw overleg met de huisarchitect en Ingo geheel naar eigen smaak en wens ontworpen en ingericht. Ingo: “Grote, ruime kamers. Al schetsend is het droomhuis voor de bewoners tot stand gekomen en dus op maat ontworpen. Zo is de raamindeling door Oscar zelf aangeleverd. Overleg met de klant is voor ons belangrijk. De familie is ook in onze showroom in Duitsland gekomen om alles zelf te zien en door te spreken.” Er is een EPC-waarde van 0,0 wat bij Kampa standaard is. De hoge isolatiewaarde van het dak en de wanden spelen hierin een rol. Het Kampa thermo dak bijvoorbeeld kent een dakconstructie die gebaseerd is op een naar traditioneel takconstructie met gordingen uit gelamineerde liggers (BSH) met zeer hoge spantenconstructie en even hoge trekplaat. Voor de thermische en akoestische isolatie, zijn deze bekleed met passief-huis isolatie wol met ECOSE Technologie.
PREFAB
Er is gebruik gemaakt van passiefhuiskozijnen met een hoge isolatiewaarde met 3-laags thermisch glas met geïsoleerde randafdichting. “Wij bouwen alles prefab – tot de ramen en stucwerk aan toe – in onze fabrieken in Duitsland. Wij maken gebruik van houten constructies, afkomstig van bomen uit de omgeving van de fabriek. In die omgeving groeien veel vurenhout bomen bij ervaren bosbouw families. Vurenhout groeit langzaam, maar is hard en dicht, dus sterk. AA kwaliteit! Het hout wordt niet chemisch behandeld, maar eerst hoog verhit waarna het verduurzaamt en kamerdroog wordt opgeslagen”, vertelt Ingo. Een ander zeer groot voordeel van prefab bouwen is de snelle bouwtijd. In zes maanden is de woning sleutelklaar. Het casco staat dankzij voorfabricage in drie dagen, waarna er al binnen verder wordt gewerkt om de villa woonklaar te maken. “Kampa werkt niet met aannemers, wij doen alles zelf dus sluit het werk uitstekend op elkaar aan. Van badkamer tot vloerafwerking en schilderwerk. De bewoners hoeven alleen nog te verhuizen.”
Passiefhuisprincipe
Deze woning vangt door het ontwerp met grootformaat raamvlakken veel zonlicht en dus zonnewarmte. In de wintermaanden levert dit een waardevolle bijdrage aan de warmtebalans van de woning. Ingo: “Om verzekerd te zijn van dit gratis geschenk van moeder natuur, worden alle grote raamvlakken van de Kampa-woning consequent op het zuiden en zuidwesten gesitueerd. Hierbij houden wij natuurlijk rekening met de persoonlijke wensen van de bewoners. Bij Ellen en Oscar hebben wij ook geïntegreerd rolwandluiken toegepast om de villa in de zomer te koelen in plaats van met een aircosysteem. In het voor- en najaar maakt de raampartij juist gebruik van de zon om op te warmen.”
Stadsvilla
De welstandscommissie bepaalde dat de villa met wit pleisterwerk gevel geleverd moest worden. Een modern contrast met het antracieten schilddak, de donkere raamkozijnen en de luxe toegangsdeur. De grote ramen in de woon- en eetkamer, waardoor het licht en de natuur vrijwel direct tot in de woning doordringt, geven de moderne woning extra sfeer.
Energie-plus-woningen
Zoals alle bouwers weten, komen er steeds strengere normen, ook in Nederland. De Nederlandse wet- en regelgeving over de energieprestaties van gebouwen is gebaseerd op de Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD). Deze richtlijnen geven aan dat alle nieuwe gebouwen vanaf 2020 bijna energieneutraal, ofwel BENG moeten zijn. Dit betekent een EPC van 0,00, zoals bij deze woning al is bereikt. De Energie-Plus-Woningen (Effizienzhaus 40 Plus) van Kampa overtreffen deze norm nu al. Elke Energie-Plus-Woning van dit Duitse bedrijf produceert aanzienlijk meer energie dan dat er voor verwarming, warm water, huishoudelijke apparaten en verlichting nodig is. Plus-energie met zonnepanelen en stroomopslag is geen visie meer, maar beproefde bouwtechniek. Goed voor de bewoners, goed voor het milieu goed voor de toekomst.
Meer over de aannemer
KAMPA GmbH BeNeLux
Ingo Pahnke – Salesmanager BeNeLux
tel. 06 – 12 793 220
www.kampa-woningen.nl
Tekst: Marije Smit | Fotografie: Peter Muller
Dit artikel is eerder gepubliceerd in het tijdschrift Kavel & Huis.