De gedachte om zelf een huis te laten bouwen leefde al jaren bij Marian en Jan-Paul. Ze waren tevreden met het huis in Heesch waarin ze woonden, maar het verlangen om in het rustige buitengebied te gaan wonen werd steeds groter.
Het werd een huis helemaal naar eigen wens . Met uitzicht op een grote tuin.
De plek
“We wonen nu zo’n twintig jaar in deze streek. Een vrijstaand huis in het dorp Heesch. Het idee om in het buitengebied te gaan wonen hadden we al een aantal jaren, maar daar bleef het bij “.
“Ik wandelde vaak met onze hond in het buitengebied van Heesch Langs een beekje en op rustige landweggetjes. Op een dag zag ik bij een huis een bord ‘te koop’ staan. Wat een mooie plek om te wonen, dacht ik.”
Van huis tot bouwkavel
“Daarna gingen de ontwikkelingen snel. We kochten het huis met de bedoeling om op die plek een nieuw huis te laten bouwen. Het huis waarin we woonden werd binnen een paar weken verkocht. We gingen daarop tijdelijk wonen in het huis waar straks ons nieuwe huis zou verrijzen. Het perceel was groot genoeg om achter dit bestaande huis te gaan bouwen.”
Het ontwerp
“We hadden dan wel een plek, maar nog geen idee hoe ons nieuwe huis er uit zou moeten zien. Er waren alleen nog vage ideeën. We wilden wel een energiezuinig huis, zonder gasaansluiting en met zonnepanelen. Een goede isolatie was heel belangrijk. Maar bovenal moest het een comfortabel huis zijn waarin we nog lang konden wonen. Bijvoorkeur met een slaapkamer op de begane grond.
Van de drie bureaus die wij benaderden voor een ontwerp bleef er één over waarmee wij een klik hadden. Dat was het bureau van Neeltje van den Bogaert. Zij heeft verschillende schetsontwerpen gemaakt waaruit het definitieve ontwerp is ontstaan.”
Het bouwplan
“Volgens het plan van de gemeente mocht er op de plek een huis worden gebouwd van 750 m3, maar door voor een deel vergunningvrij te bouwen kon het wat groter worden. Via een relatie die de bouwwereld goed kent, kwamen we in contact met ScanaBouw. Op basis van de schetsontwerpen is het ontwerp verder uitgewerkt en zijn de bestektekeningen gemaakt.”
Uiteindelijke ontwerp
“Met het uiteindelijke ontwerp zijn we zeer tevreden. We wilden vanaf het begin een wit gestuct huis. Zo is het ook geworden. Alleen over de dakbedekking waren we het niet snel eens. Na veel voorbeeldhuizen te hebben bekeken, viel onze keuze op leien. Maar daarin heb je heel veel soorten. Te bont van kleur of te geel of saai grijs. Na lang zoeken vonden we de leien die nu zijn gebruikt. Niet alleen het dak maar ook een deel van de voorgevel is daarmee bekleed.”
Droom die uitkwam
“We wonen nu ruim een jaar in ons nieuwe huis. De indeling is geworden zoals we wilden. Beneden een slaapkamer met badkamer. Een woonkamer die aansluit op de leefkeuken met kookeiland; als uitbouw een bijkeuken met een aparte voorraadkamer. Boven twee slaapkamers en een badkamer. Het is niet alleen een bijzonder huis maar ook een bijzondere plek. Rustig wonen met uitzicht op een grote tuin – een combinatie waarvan we jaren geleden droomden.”
De bouwer
Laura Broekhuis van ScanaBouw vertelt: “Toen Marian en Jan Paul bij ons kwamen was het ontwerp al klaar. Wij hebben eigenlijk de vertaling vanaf het ontwerp tot en met de bouw gemaakt. Er was al gekozen voor houtskeletbouw met gebruik van alleen natuurlijke materialen. De wandopbouw bestaat uit een houten frame gevuld met houtvezelisolatie, voor de buitenzijde is een geperste houtvezelplaat gebruikt, geschikt voor stucwerk. Ook voor de binnenzijde zijn (deels) geperste houtvezelplaten gebruikt, afgewerkt met leemstuc.
De isolatiewaarde met een 5.2 Rc-waarde voor de buitenwanden is hoger dan de norm.
Een schitterend huis op een bijzondere plek. Een mooi resultaat dankzij een goede samenwerking tussen de opdrachtgever en ons bedrijf als bouwer.”
Tekst: Willem Smalen | Fotografie: Jurriaan Huting