Daar waar wij de auto parkeren en naar de voordeur lopen, zien wij nog niets van de verrassing die ons te wachten staat. Maar zodra wij in de lichte en open entree staan valt er al iets te zien van het ‘levende schilderij’ aan de achterzijde. Deze schuurwoning is aan de achterkant geheel opgetrokken uit glazen puien mét een waanzinnig uitzicht op het natuurlijke polderlandschap. Het is stralend licht binnen, dankzij die enorme hoeveelheid ramen. “De ramen lappen is hier een dagtaak”, vertelt bewoonster Nelleke met een lach.
Een open entree – dus eigenlijk geen hal – zien wij niet vaak. Maar, wat geeft dit een ruimte! Staand op de deurmat valt er veel te zien. Een lichte, vurenhouten trap aan de rechter kant. Kijk je recht vooruit dan zie je het kookeiland met geïntegreerde wijnkasten. En iets naar rechts, een klein beetje verscholen achter een muurtje, start de woonkamer met een achtergevel van glas. Zelfs een glazen hoek, voor nóg meer uitzicht. Wij begrijpen dat het lappen van de ramen heel wat tijd in beslag neemt. Tegelijk is het besef dat de vele, lange ramen zorgen voor prachtige lichtinval met een fantastisch uitzicht op de weilanden en sloot. Niet veel later zitten we aan de lange eettafel aan de koffie en vertelt bewoonster Nelleke: “We hebben een weids uitzicht en we genieten van de vele vogels. Eenden, ganzen, grutto’s, aalscholvers, witte reigers en zo nu en dan zelfs een kraanvogel. Zwanen gebruiken de vijver als start- en landingsbaan.”
Haar man Klaas vertelt over de kavel die al járen te koop stond. “De gemeente had bedacht dat er op deze kavel een dubbele stolp moest komen. Gevolg: de kavel werd niet verkocht. In 2017 is de kavel toch aan ons verkocht, nadat we zeker wisten dat er een enkel woonhuis mocht komen, gebouwd op het midden van de grond. Onze woning is eigenlijk op een schiereiland gebouwd en de grond leek wel ‘trilveen’ dus hebben we moeten ophogen en zijn er 14 heipalen van 21,5 meter de grond in gegaan. We hebben nog wel flink met de welstand overlegd, maar we zijn enorm tevreden met hoe ons huis geworden is.”
Huis in 3 dagen
Om in chronologische volgorde de bouw van deze schuurwoning in beeld te hebben, pakt Nelleke de foto’s op haar mobiele telefoon er bij. In december 2017 is de kavel gekocht. “Wij wilden eigenlijk een Fins, houten huis, maar dat ging door allerlei redenen niet door. Via zoekfuncties op internet kwamen wij in het oosten van het land uit, bij ESBI huis. Samen met architect Sikko Vellinga uit Hoogeveen is er heel wat ontworpen en getekend op ruitjespapier”, legt Nelleke uit. “Ik heb met het interieur ook veel op papier zitten schuiven. Ik vind het moeilijk om mij van te voren een voorstelling te maken van een ruimte. Gelukkig waren wij tijdens de gehele bouw aanwezig en werd alles steeds beter zichtbaar”, vertelt zij. Klaas en Nelleke verbleven in een caravan op hun kavel en konden de bouw dus van dichtbij begeleiden. In juli 2018 trokken zij de caravan in en in september was de bouwvergunning rond. In oktober is er geheid en op 30 november is de betonplaat van de hectar fundering gelegd. En toen, op 15 april 2019 is in 3 dagen het huis gebouwd!
Esbi Huis bouwt de projecten op maat en combineert de voordelen van traditioneel bouwen en prefab bouwen tot een ideaal bouwsysteem. Zo kan er dus in heel korte tijd een huis op de kavel worden geplaatst. Nelleke gaat verder: “Op 16 mei is de vloerverwarming er in gegaan en moest de vloer drogen. De stukadoor ging door ons huis, de vloer werd geëgaliseerd en gelegd en uiteindelijk hebben wij op 12 juli de sleutel gekregen. Half oktober zijn we echt in ons huis gaan wonen. En dat bevalt uitstekend!” De bewoners zijn tevreden over hoe de bouw is verlopen en hoe er naar de woonwensen is geluisterd.
Woonwensen
Eén van de woonwensen bij het ontwerpen van de woning was: een slaapkamer met badkamer op de begane grond. Klaas en Nelleke hebben – in diverse landen – in veel verschillende huizen gewoond, zoals in een split level woning. “Wij waren gewend om veel te bewegen en dat wilden wij zo houden. Om een woning levensbestendig te houden is het wel handig om beneden een slaapkamer te hebben. Ook houden wij van open ruimtes en kozen wij bewust voor een open entree, open keuken, open badkamer in onze slaapkamer etc.” Een andere wens was een ‘kerkraam’, wat is uitgevoerd als grote raampartij aan de achterkant van de woning. De bewoners wilden ook graag een balkon, maar door de welstandscommissie werden er voor het balkon wijzigingen doorgevoerd. Een ‘te groot’ en uitstekend balkon op zuidwest vangt te veel wind, dus is er voor een loggia gekozen. “Dit pakte uiteindelijk goed uit, want nu hebben we in de woonkamer, dankzij het inpandige balkon, een verlaagd plafond met spots.”
Wat opvalt in de woning is de vide en houten draagbalken in het zicht. Kortom: houtwerk. De bewoners wilden immers in eerste instantie een Fins, houten huis. Er werd gekozen voor houtskeletbouw, wat een fijn binnenklimaat geeft en sfeervol in het zicht is gebracht. Een vide van vurenhout met zicht tot in de nok. De vide is in gebruik als kantoorkamer en heeft een entree naar het balkon. Klaas: “Heb je gezien dat het geen deur is, maar een raam waardoor je naar buiten stapt”, vertelt hij lachend. Klopt! Daarna kijken we vanaf de vide naar de begane grond en zien we dat er weer koffie op tafel staat. Zo’n vide is fijn en geeft een open en aangename sfeer in de woning. Doordat het dak al op de eerste verdieping een schuinte kent vanwege het zadeldak, heeft Klaas er (van hout!) een mooie boekenkast van gemaakt.
Onderhoudsarm
Dan de buitenzijde van de schuurwoning. De houten balken in het zicht zijn van Douglas hout, onbehandeld en van nature een hoge duurzaamheid. Het geeft de woning een speelse uitstraling, in combinatie met de Zweedse methode van het gepotdekselde zwarte hout. De wanden zijn geïmpregneerd en hoeven niet geschilderd te worden. Fijn. Binnen komt het houtwerk ook terug, zelfs rondom de kunststof kozijnen. De houtwerk omlijsting geeft een warme sfeer en geeft een mooi lijnenspel met de lange ramen tot op de grond.
Natuurlijke materialen
De schuurwoning is populair in Nederland en het principe uitgangspunt is dat de schuurwoning een onderdeel moet zijn van het landschap. Dat gaat hier zeker op. Er is ruimschoots gebruik gemaakt van natuurlijke materialen, zoals de massieve houten balkpartijen in het zicht gecombineerd met flinke raampartijen. Dit geeft, zittend in de woonkamer, een prachtig uitzicht naar de weilanden en de vijver. Voor die ramenpartij hangen nu nog geen gordijnen, maar daar zijn Nelleke en Klaas nog druk mee bezig. “Wij zijn eerst in onze nieuwe woning getrokken en wij bekijken nu stap voor stap hoe we het willen inrichten. Recent hebben wij gordijnen uitgezocht om zomers de zon wat tegen te houden.” Binnen voelt het overigens aangenaam warm, vanwege de vloerverwarming (die in de zomer kan koelen). “Natuurlijk hebben wij zonnepanelen en er is een luchtwarmtepomp systeem met dubbel uitgevoerde pomp. Dit gecombineerd met de goede isolatie van de houtskeletbouw zorgt ervoor dat wij energieneutraal kunnen leven”, besluit de tevreden bewoner.
“Stop met de betonverslaving en bouw met hout!”
Marcel de Vries van ESBI huis zet de voordelen van HoutSkeletBouw op een rij:
1. Hout is het enige bouwmateriaal dat zichzelf reproduceert
2. Hout neemt tijdens het groeien o.a. CO2 op als voedingsstof
3. Gezond en aangenaam leefklimaat in de woning
4. Snelle bouwtijd
5. Energiezuinig
6. Droogbouwmethode is super isolatie
7. Brandveilig
8. Duurzaam
9. Zeer lange levensduur
10. Milieu bewust
Tien fantastische voordelen! Ik wil hiermee benadrukken: Stop met de betonverslaving en bouw met hout!
Ook geeft hij een toelichting op de hectar fundering: “Deze fundering wordt steeds vaker toegepast voor kruipruimteloos bouwen. Het Hectar systeem integreert de fundering en de vloer in één bouwonderdeel. De funderingsvloer, staalvezelversterkt, wordt aangebracht op/in een isolatie pan met opstaande randen van EPS (piepschuim). Géén koudebruggen; RC waarde van RC=5,4 (Normaal RC=3,5 en géén nutteloze kruipruimte.