Een bosrijke omgeving is altijd een inspiratiebron voor sfeervolle villa’s. Een oude buitenplaats in de bossen van Doorn gaf zelfs de mogelijkheid op een cluster van negen kavels een eenheid van verschillende bosvilla’s te ontwerpen die veel ruimte boden om naar eigen wensen aan te passen. Wim en Anneke, die altijd al in een bos wilden wonen, lieten die kans niet aan zich voorbij gaan.
Als we vanaf een provinciale weg afslaan, komen we op een kronkelig zandpad dat negen bosvilla’s aan elkaar rijgt. Het is zo nieuw dat er nog een paar in aanbouw zijn. Als die ook bewoond zijn, zal het zandpad wel geplaveid worden. Tot die tijd rijden Wim en Anneke dus het hele pad af om bij hun villa te komen.
Als we met Wim in de achtertuin staan, begrijpen we waarom ze deze laatste kavel in de rij, 14.500 vierkante meter groot hebben gekozen. “We kozen deze kavel vanwege het bos en de ruimte. Het was wel echt bos. We hebben veel bomen verwijderd, zodat er vooraan een mooie open plek is ontstaan en je ver weg kunt kijken.” Dat er al een ontwerp voor een villa op de kavel was, hoefde voor Anneke en Wim geen belem- mering te zijn. Het concept van dit plan was namelijk dat de kopers alle ruimte kregen om het ontwerp te veranderen. Alleen aan de landelijke stijl met schuine kap, nok- en goothoogte, deels zwarte, houten gevels en rieten kap viel niet te tornen. “Wij zijn meer van de kubistische stijl, dus vonden we het wel spannend wat we konden met die scheve en schuine vormen. Maar we begrijpen dat dat past bij een boswoning en we zagen toch kans om er nog enkele kubistische vormen in te krijgen.” Hoeveel ruimte er was om ook de hoofdvorm te veranderen, bleek toen ze hele delen van gevels omhoog wilden trekken.
“Bij een huis met zo’n volume vinden we een hoge entree met een zichtbare trap en een grote lamp mooi. Dus is daar een hoge risaliet gekomen. In de achtergevel zat wel een risaliet met groot raam, maar die vonden we aan de kleine kant. We hebben ook hier de gevel omhoog getrokken en de raampartijen flink vergroot. Dat brengt veel licht in de hele woning. Bovendien kun je nu ook vanaf de balustrade de tuin inkijken tot in het bos.” “We vinden het ook mooi om door het huis heen te kunnen kijken. De hele indeling hebben we daarvoor zo open mogelijk gehouden.
De taatsdeuren zorgen ervoor dat je ruimten wel kunt afsluiten, maar dat er wel doorzicht is. De haard die we graag wilden, is een doorkijkhaard geworden en is het verbindende element tussen de woonkeuken en de woonka- mer.” Een andere verbindend element die ook het open karakter geeft, is de balustrade tussen de hal en de vide. Die is zo vrij dat het de functie van een brug heeft gekregen die de vertrekken op de bovenverdieping met elkaar verbindt. “Doordat we de achter- gevel hoger hadden gemaakt, konden we boven de hele indeling veranderen. De slaapkamer is nu aan de achterzijde, waardoor we daar ook uitkijken op de achtertuin.” Toevoegingen waren
ook mogelijk, dus is er een uitbouw voor kantoor aan huis en een garage gekomen. Die staat dwars op de zijgevel, waardoor er voor het huis een halfopen binnenplaats is ontstaan. Wim heeft de samenwerking met Lichtenberg als prettig ervaren.
“Ze waren zeer flexibel en wisten onze wensen goed te ver- werken in het bestaande ontwerp. Aanpassingen werden direct doorgerekend, zodat we wisten waar we aan toe waren. Dat maakt het makkelijker om beslissingen te nemen. Door al die aanpassingen vinden wij dat de woning past bij de kavel. Het is helemaal ons huis geworden.”
Robert Rouweler van Bouwbedrijf Lichtenberg is betrokken geweest bij het hele plan van negen bosvilla’s. “Bij onze gebruikelijke werkwijze beginnen we bij de wensen van de klant. In dit geval waren er nog geen klanten. We moesten iets bedenken dat een grotere doelgroep zou aanspreken. We wilden niet de eenvormigheid van projectwoningen. We kwamen op ontwerpen van courante woningen met dezelfde signatuur die individueel anders waren, maar zeker nog niet afgehecht waren. Een gegadigde kon vanaf dag 1 bij de bouwvergaderingen zitten en aan de eigen woning sleutelen. De koper zag daardoor direct wat zijn idee betekende voor het hele ontwerp en het budget. Bij deze villa heeft dat goed uitgepakt. Ik vind het verhogen van de achtergevel en de lamellen zonwering een meesterzet. De vide zat al in het ontwerp, maar nu wordt de beleving van het bos echt in de woning getrokken. Maar misschien wel het allermooiste is dat het door de bewoners zelf is bedacht, waardoor het echt hun woning is.”