Van basiswoning naar stoere woning in unieke stijl – Selekthuis

Landhuis
Naar gegevens woning
Klik op grote foto voor diashow
Lees meer

In een uitbreidingswijk van een Brabants dorp springt een stoere, witte woning uit het straatbeeld. De woning valt op door de opmerkelijke steile dakvlakken, brede overstekken en een vlak van zwart hout in de voorgevel. Bewoners Antoinette en Yvo hebben deze unieke woning gerealiseerd door een basismodel van SelektHuis als uitgangspunt te nemen.

Toen Antoinette en Yvo de kans kregen om de kavel met een diepte van dertig meter te kopen, hadden ze al goed nage- dacht hoe de woning eruit kon komen te zien. Ze zochten de kracht van de eenvoud in een traditionele hoofdvorm, maar dan met een uitstraling van deze tijd. Dus met witte gevels en zoveel mogelijk ramen met zwarte kozijnen. Een gevelvlak met zwart hout kon een verwijzing naar de boerderij van de ouders van Yvo zijn. Met natuurlijke bouwmaterialen zoals houten kozijnen en natuurstenen dorpels kon het aanzien extra karakter krijgen. Ze hadden ook nul op de meter als ambitie. Met zo’n duidelijke wensenlijst lijkt het een makkelijke stap om tot een ontwerp te komen. Antoinette: “Maar wij hebben weinig bouwervaring. Op aanraden van vrienden kwamen we in contact met SelektHuis. Hun concept is een basismodel als ver- trekpunt, waardoor je veel zaken niet meer zelf hoeft uit te zoeken. We hebben veel voorbeelden kunnen zien waaraan we konden zien dat iedere woning uniek is. Het basismodel dat het beste bij ons paste, konden we vervolgens helemaal naar onze wensen aanpassen.” Yvo: “Het is bovendien prettig dat je met één bedrijf te maken hebt. We hadden ook meteen een klik met de architect.” Met die architect gingen ze aan de slag met het model Matterhorn. In het ontwerpproces kwamen meer wensen op tafel. Dat leidde tot één ingrijpende aanpassing die de woning meteen een andere uitstraling gaf. Yvo: “We wilden de zolder niet alleen als bergruimte gebruiken. Daarvoor wilden we de vlizotrap vervangen door een vaste trap, want dan loop je makkelijker naar boven. Dat betekende wel dat de hele woning iets hoger werd en de dakvlakken iets steiler werden.” Door ook de overstekken wat breder te maken ontstond een stoere woning. Bij de indeling van de begane grond en de eer- ste verdieping was alles mogelijk. Antoinette: “We wilden beneden alles met elkaar verbinden zodat keuken, tafel en zithoek logisch in elkaar overgaan. We vinden het mooi dat het kook- eiland doorloopt in de eettafel. Wij zijn ook van de symmetrie. Daarvoor hebben we het kookeiland iets opgeschoven, zodat het mooi in het midden van de openslaande deuren staat.” Yvo: “Van de open trap hebben we een gesloten bloktrap gemaakt, zodat de garderobe eronder uit het zicht is. De stoere uitstraling van buiten hebben we binnen terug laten komen door de wanden zichtbaar meer body te geven. Ze zijn verbreed van zeven naar tien centi- meter. Boven hebben we de badkamer zelf ontworpen.” Om nul op de meter te krijgen, plaatsten ze twintig zonnepanelen.

Ze kozen voor een grondwarmtepomp in plaats van een luchtwarm- tepomp. Dit is wel kostbaarder, maar het systeem heeft als voordeel dat het passief kan koelen en minder energie verbruikt. Ze hebben de woning bewust deels casco laten opleveren. Yvo: “We wilden zowel beneden als boven strakke muren en een gietvloer om weer die verbinding te krijgen. Bij een gietvloer op een nieuwe, nog uithardende betonvloer zouden scheurtjes kunnen ontstaan. Bij de wanden hetzelfde. Daarom hebben we daar een jaar mee gewacht met onze oude meubels op een betonvloer gewoond.” Dat jaar ‘bivakkeren’ heeft een perfect resultaat opgeleverd. Het gaf ze ook de tijd om tot de inrichting te komen die ook helemaal bij ze past. Antoinette: “Doordat we in het ontwerp, de indeling en de inrichting vrijwel overal over mee hebben kunnen denken, is dit helemaal ons droomhuis geworden.”

Sjaak Dorst is adviseur en vestigingsleider van SelektHuis in Tholen. “Dit huis laat zien dat we onze twintig basismodellen kunnen aanpassen tot unieke woningen. De basismodellen zijn een vertrekpunt. Van daaruit werken we in vijf stappen naar een ontwerp. We schatten eerst in welke lengte, breedte en volume het beste bij de wensen en de kavel past. In stap twee bepalen we de indeling van de woonlagen. Bij de derde stap komt de esthetiek en het thema van de buitenkant aan de orde, gevolgd door keuze van de kleuren en materialen. Bij de laatste stap wordt de keuze van installaties gemaakt. Met die informatie kan een van onze vier architecten/ ontwerpers aan de slag. Al onze woningen zijn bouwtechnisch eenvoudig. De vloeren van de begane grond en verdieping zijn van kanaalplaatvloerdelen, waardoor er binnen geen dragende wanden nodig zijn. Daardoor is iedere indeling mogelijk. De bouw is een combinatie van traditionele bouw met kalkzandsteen van de benedenverdieping en houtskeletbouw vanaf de eerste verdieping. Daar- door kunnen we snel bouwen.”

Selekthuis Deze pagina delen
Bestel nu een proefnummer Kavel & Huis