Die ene kavel op de hoek van de nieuwbouwwijk in Deventer, met het vrije uitzicht op een schapenweide was precies wat Es- ther en Hans zochten om een keer hun eigen woning op te kunnen laten bouwen. Het werd een moderne villa, geïnspireerd op een basismodel schuurwoning van Brummelhuis.
Er wordt nog druk aan de weg gewerkt in de straat, dus moeten we even omrijden om bij de woning van Esther en Hans uit te komen. Het geeft ons meteen de gelegenheid om goed zicht te hebben op de zijgevel. Of is het wel een zijgevel, want de risaliet geeft door de houten omlijsting de suggestie dat dit de belangrijkste zijde van de woning is. Als we bij de voorgevel komen, wordt dat beeld weer bijgesteld. Hier is het de houten pui tot aan de nok die alle aandacht opeist. Het hout heeft een diepe, warme kleur en heeft daardoor de klasse die bij de moderne metselsteen past. Hetzelfde hout komen we weer tegen bij de entree die zich in de andere zijgevel bevindt.
Esther neemt ons meteen mee naar de achtertuin. Daar moeten we erkennen dat we in ons rondje buitenom zojuist nog maar een glimp hebben opgevangen van de architectuur. Hier wordt een drie meter diep dakoverstek ondersteund door een constructie van donker gebeitste eiken balken. De loungehoek met een tafelhaard eronder nodigt uit om tot ver in het najaar nog buiten kunt zitten. “Dat doen we zeker”, vertelt Esther binnen als ze al veel heeft verteld over de realisatie van de woning. “Het is een wijk met veel jaren 30 woningen, maar wel met veel groen. Deze kavel is mooi op de hoek, waardoor we naar veel kanten vrij uitzicht hebben. Vooral het uitzicht op het schapenweide is mooi. Vandaar de ramen tot aan de vloer en in de hoek de raampartij die in de hoek doorloopt.” Esther noemt al enkele elementen die ze hebben ingebracht bij het ontwerp. Een ontwerp dat bij Brummelhuis begon met een basismodel. “De ruimten moesten functioneel zijn en hoefden niet groter dan we nodig hebben. Boven hoefde het sowieso niet zo groot. Met het oog op de toekomst wilden we beneden een slaap- en badkamer kunnen realiseren. We wilden wel een woning met een heel ander uiterlijk dan de meeste woningen. Bij Brummelhuis was er een basismodel die daar bijna aan voldeed. Met de architect kwamen we snel tot enkele aanpassingen zodat het een heel eigen ontwerp werd.” De paar aanpassingen bestonden onder andere uit een iets grotere afmetingen van de garage. Die bedachten ze tegen de woning aan, zodat er een directe verbinding binnendoor mogelijk was. “We hebben echt gekeken hoe we binnenkomen en de woning gebruiken. Dat is via de ga- rage, de keuken in. De extra grote garage maakt het mogelijk om er een slaap- en badkamer in te maken.” Achter is de woning iets verlengd om de benodigde bewegingsruimte rond het kookeiland te krijgen. “In de architectuur kun je een schuurwoning herkennen. Het hout laten we bewust niet vergrijzen, zodat het de warme uit- straling houdt. De metselsteen is een mooie, langwerpige strakke steen die de hele woning een bijzonder uiterlijk geeft.
Op advies van de leverancier zijn enkele stenen achterstevoren gelegd, zodat het toch speels is.” De steen heeft al de nodige aandacht van voorbijgangers getrokken. Daar zijn ze trots op. Zelf genieten ze vooral van de loungehoek buiten en het bad dat onder de risaliet vrij uitzicht geeft op de schapenweide. “We vinden de woonkamer ook geslaagd. We hebben het rustig gehouden. De pvc-vloer in visgraat is niet van echt hout te onderscheiden. En we zijn blij met de ruimte zodat we de grote eettafel kunnen uitbreiden om met een groot gezelschap te eten. We willen dat meer mensen van dit huis genieten.”
Delano van den Ende is architect bij Brummelhuis. “Bij deze woning was het uitgangspunt de groene opzet van de villawijk en het feit dat het een hoekkavel is met vrij uitzicht. De kwaliteit van de wijk verdient het om de twee representatieve gevels ook een villakwaliteit te geven. Door de risaliet in de zijgevel en het houten accent in de voorgevel zijn beide gevels expressief geworden. Ze zijn beide voorgevelwaardig. Het hoekraam trekt beide gevels naar elkaar toe en maakt de gevels tegelijk transparant. Het is spannend dat de risaliet niet in het midden zit. Daardoor is op de bovenverdieping een speelse indeling mogelijk. De badkamer op die plek is natuurlijk prachtig. Door de kwaliteit van het hout aan de gevels, was het nodig om een steen van dezelfde esthetische kwaliteit te vinden die ook expressief is. De woning heeft zeker de stijl van Brummelhuis. Ik herken 80 procent van het basismodel. Door de 20 procent aanpassingen is het een unieke en bijzondere woning geworden.”