Bloemfontein – Zeeuws huis met landelijke uitstraling in voormalig tuindersgebied

Landelijk
Naar gegevens woning
Klik op grote foto voor diashow
Lees meer

Zeeuws huis met landelijke uitstraling in voormalig tuindersgebied

Tekst: Bert van den Hoogen
Fotografie: Rob Kater

“Het lijkt wel een huis uit Zeeland”, horen Bas en Marijke als er voorbijgangers iets over hun woning zeggen. De woning met een ingetogen voorhuis en een breder achterhuis komt inderdaad veel voor in Zeeland, maar blijkt in de omgeving van Pijnacker ook mooi te passen op de wat smallere kavel. Bewoners Bas en Marijke hebben er bovendien een landelijke uitstraling aan kunnen geven, waardoor het ook past in het voormalige tuindersgebied van weilanden en kassen. Wij genieten tijdens ons bezoek ook van het uitzicht, terwijl Bas en Marijke vertellen hoe ze een modelwoning helemaal aan hun persoonlijke wensen hebben weten aan te passen.

Het villawijkje waar de woning van Bas en Marijke in staat, is te bereiken via één weg. We zien op een bordje dat we een eigen weg oprijden, dus komen we op een collectief privéterrein. Dat is op zich al bijzonder, maar ons valt vooral op dat de architecten hier de vrije hand hebben gehad. Er is een grote diversiteit aan bouwstijlen, waar de woning van Bas en Marijke door de speelse vorm toch nog weet uit te springen. Het in wit, strak stucwerk uitgevoerde voorhuis is kleiner dan het achterhuis met de gevelbekleding van brede rabatdelen. Het kleinere voorhuis zorgt ervoor dat de woning mooi in verhouding is met de wat smallere kavel. Het grotere achterhuis heeft door het hout de uitstraling van een agrarische functie en geeft de hele woning een robuust karakter. Bas en Marijke kunnen over nog veel meer elementen en details vertellen bij een rondleiding in en rondom het huis.

Landelijk leven
Bas: “Het hoofdvorm van het kleine voorhuis en het grote achterhuis zie je veel in Zeeland. Ook de houten makelaar waarbij de punt boven de nok uitsteekt, is typisch voor een Zeeuwse woning. In alle gevels zijn raampartijen zodat we binnen overal daglicht en zicht naar buiten hebben. De voordeur wilden we aan de zijkant en is daardoor een beetje verborgen. Aan de achterkant hebben we de berging en veranda geïntegreerd. Dat is uitgevoerd in dezelfde rabatdelen als het achterhuis, waardoor het een geheel vormt. De deur van de berging heeft een klink die zo typerend is voor een staldeur. Dat soort details versterken het gevoel van landelijk leven.” Marijke: “Dat gevoel van het landelijke leven vonden we belangrijk, omdat het verwijst naar de historie van het gebied. Ik ben hier opgegroeid en weet nog goed dat hier een tuindersgebied met weilanden en kassen was. Ik werkte bij een van de tuinders.”

Afwijkende kavel
Hoewel Marijke een persoonlijke binding met het gebied heeft, was dat niet de reden om voor een kavel in deze nieuwbouwwijk te kiezen. Marijke: “We woonden in Delfgauw en wilden naar een wat rustigere omgeving, verder weg van de snelweg. We wilden een woning met een grotere tuin en een absolute wens was een woning aan het water.” Bas: “Met die uitgangspunten kon het feitelijk iedere woning zijn. We hebben lange tijd rondgekeken welke stijl we mooi vinden en hebben al veel zitten tekenen. Toen hier kavels te koop kwamen, trok dat door de persoonlijke binding van Marijke natuurlijk wel onze aandacht. Het is deze smalle, lange kavel geworden. De afwijkende vorm zorgt ervoor dat je creatief wordt in ontwerpen en er in ieder geval geen standaard woning ontstaat.”

Voortborduren
Bij het zoeken naar een geschikte bouwer, gingen ze naar een open dag van bouwbedrijf Bloemfontein. Marijke: “We gingen daar naartoe, omdat zij huizen hadden gebouwd in de stijl die wij mooi vinden. Vanaf de eerste kennismaking klikte het meteen. We hadden al veel zelf bedacht met onze eigen ontwerpen. Daar konden we op voortborduren bij een van de typen cataloguswoningen. De vooraf ontworpen typen zijn een vertrekpunt om er helemaal je eigen woning van te kunnen maken.” Bas: “We hebben voor dit type gekozen, omdat de hoofdvorm mooi op de kavel staat. Maar we hebben er nog van alles aan kunnen veranderen. Bij dit type zit niet standaard een schuur en veranda, maar daarop is het ontwerp goed aangepast. Er wordt niet gewerkt met een bouwsysteem met vaste maten. Daardoor zijn als het ware alle breedtes en hoogtes mogelijk. De plafonds hebben we verhoogd van 260 naar 280 centimeter. Dit type hadden ze alleen nog in baksteen gebouwd. Dat hebben we kunnen veranderen in wit gestuukte gevels voor en houten rabatdelen achter.” Marijke: “Het is een heel speelse vorm geworden. Vooral op de bovenverdieping is dat te merken. Door de dakkapellen hebben voornamelijk de slaapkamers van onze kinderen allerlei schuine vormen en nissen.”

Zoete inval
Ook hun wensen in het gebruik van de woning konden worden meegenomen in het ontwerp. De stortkoker voor de was van de badkamer boven naar de wasruimte beneden is er zo een. Ook de werkkamer beneden is een andere. Een belangrijke wens was dat ze overdag in en rond het huis lekker actief kunnen zijn en de dag kunnen afsluiten met het genieten van de ondergaande zon. Die wens heeft geleid tot een zo groot mogelijk tuin en de veranda aan het water. Bij die levendigheid overdag hoort ook een uitnodigende sfeer, waar iedereen makkelijk binnenstapt. Dat komt helemaal tot zijn recht in de keuken. Marijke: “We wilden heel graag in de zijgevel een deur zodat je direct in de keuken staat. Het is praktisch en het zorgt voor een zoete inval. Buren, familie en vrienden weten niet beter dan dat ze daar binnen kunnen komen vallen. We noemen het de artiesteningang.” Bas: “We hebben een bourgondische inslag en vinden het leuk om met een groot gezelschap te eten. De bank tegen de wand hebben we zo laten maken. De tafel kunnen we uitschuiven, waardoor er een groot gezelschap aan kan zitten.”

Nauwkeurig werk
Het kon allemaal worden gerealiseerd door de flexibele opstelling en aanpak van Bloemfontein. Bas: “Het is een middelgroot familiebedrijf. Dat merk je aan het persoonlijke contact, de korte lijnen en de hoge kwaliteit. We zijn van begin tot het eind perfect begeleid. De planning konden we goed volgen en werd heel strak aangehouden. De bouw duurde een half jaar. Voor traditionele bouw is dat best snel.” Marijke: “We konden de vloer door een ander bedrijf laten leveren dan zij hadden voorgesteld. Toen dat bedrijf de vloer kwam installeren stonden ze ervan te kijken hoe de wanden op de millimeter nauwkeurig waren. Dat hadden ze nog nergens meegemaakt.”

Creativiteit
Ze kijken terug op een prettig en soepel verlopen bouwproces. Bas: “Het is echt ons eigen huis geworden, waar we al onze creativiteit in terugzien. Een goed voorbeeld daarvan is het wandje met krijtverf in de keuken waar we telkens een boodschap of afbeelding op maken die bij het seizoen of onze beleving van dat moment past.” Marijke: “We ervaren zeker ook het tuindersleven als we ’s avonds laat achter in de tuin van de ondergaande zon genieten. Kom vooral een keer in de avond langs.”


De bouwer aan het woord

Directeur Wiljo van den Nieuwendijk van Bloemfontein duidt de woning aan als een klassieke woning met eigentijdse elementen, die helemaal naar de wens van de klant is aangepast.

Wat maakt deze woning een typische woning van Bloemfontein?
“Onze Burchtvilla’s zijn woningen die binnen een bepaald systeem helemaal naar de wens van de klant kunnen worden aangepast zodat de woning een eigen identiteit krijgt. Dat kunnen we realiseren met traditionele bouw.”

Wat vindt u geslaagd aan deze woning?
“Ik vind het mooi dat het uitgangspunt een klassieke, boeren stijl is die toch eigentijds is. Dat komt doordat de combinatie van het witte stuukwerk en de zwarte rabatdelen. Het is een woning met veel volume dat niet direct opvalt. En natuurlijk de Zeeuwse elementen. Het kleine voorhuis om te wonen en het grotere achterhuis voor het vee zie je veel in Zeeland. In Zeeland zou er ook een rode dakpan zijn toegepast, maar hier past een donkere pan beter.”

Hoe was de samenwerking met de opdrachtgevers?
“Die ging perfect, mede doordat zij goed konden aangeven wat ze wilden. Soms is het daarbij goed om met onze professionaliteit wat tegengas te geven. Bijvoorbeeld als er twee of drie stijlen door elkaar gaan lopen. Maar dat was in dit geval niet nodig.”

Bloemfontein B.V.
Deltageul 20
3251 NG Stellendam
Telefoon: 0187 491544
E-mail: info@bloemfontein.nl
Website: www.bloemfontein.nl

Kijk ook naar
Deze pagina delen
Bestel nu een proefnummer Kavel & Huis