Lichtenberg, stadsvilla tussen het groen

Klassieke bouwstijl
Naar gegevens woning
Klik op grote foto voor diashow
Lees meer

Ze begonnen op een flatje. Daarna woonden ze ruim tien jaar in een tussenhuis. Hun wensdroom was een vrijstaand huis op een bosrijke plek. De plek vonden ze. Het huis dat erop stond maakte plaats voor een Lichtenberg stadsvilla in dertiger-jaren stijl.

 

Hoge bomen markeren lange lanen. Hagen met daarachter huizen, soms half verscholen tussen het groen. We houden stil bij een villa met de voor de jaren-dertig karakteristieke bouwstijl. Het tuinhek gaat automatisch open. We worden verwacht. Het grind op het pad kraakt onder onze schoenen. Voordat we kunnen aanbellen zwaait de voordeur open. We zijn in het huis van Sabina en Frans in Ede. De huishond snuffelt nieuwsgierig aan onze broekspijpen.
Al gewend in jullie huis ? “Nog maar net”, antwoordt Frans lachend. “We wonen hier nu twee jaar, maar we beginnen ons nu pas een beetje thuis te voelen. Het heeft lang geduurd voordat we het hadden ingericht.. Een nieuw huis moet je nog een ‘ziel’ geven. We hebben nu pas het gevoel dat het huis van ons is.”

 

Ideale plek
Wilden jullie per se een huis laten bouwen? Sabina: “Het idee om een huis te laten bouwen is ontstaan toen we op zoek gingen naar een bestaand vrijstaand huis. We hebben zo’n dertig bezichtigingen gedaan, maar het huis dat we wilden zat er niet bij. Misschien waren we te kritisch. Eén van de huizen die we bekeken was het huis dat op deze plek stond. Een semi-bungalow uit de jaren vijftig. De makelaar gaf ons tijdens de rondleiding veel tips voor een eventuele verbouwing. Wij zagen er niets in. Maar de plek was prachtig, midden in een mooie groene wijk. Een kavel van ruim twaalfhonderd meter. Ook geschikt om een nieuw huis op te zetten. We hebben toen een bod gedaan, maar dat werd niet geaccepteerd. Eigenlijk waren we het hele verhaal alweer vergeten. Voor de zoveelste keer kregen we een rondleiding in een huis dat te koop stond, ook in deze buurt. Het was niet naar onze zin. We waren langzamerhand moe van het kijken. De verkopende makelaar gaf aan dat er misschien toch nog wel onderhandelingsruimte was, bij de eigenaren van de semi-bungalow, die ons bod hadden afgewezen. We kwamen tot een overeenkomst, onder voorwaarde dat wij het bestaande huis mochten afbreken en van de gemeente toestemming zouden krijgen om te bouwen. De procedure duurde lang. Uiteindelijk kwam het rond. We konden plannen maken voor ons nieuwe huis.”

 

Dertiger-jaren bouwstijl
Waarom kozen jullie een bouwstijl uit de dertiger-jaren? Frans:“We wisten in het begin nog niet in welke stijl we wilden laten bouwen. Wel dat het huis een grote leefkeuken met bijkeuken moest hebben, een woonkamer met een haard, drie slaapkamers en twee badkamers. Op internet zijn we op zoek gegaan naar een bouwbedrijf. Verschillende brochures aangevraagd. Uiteindelijk werd het bouwbedrijf Lichtenberg. We bekeken een aantal huizen die dit bedrijf gebouwd heeft. Eén daarvan vonden we heel mooi. Dat huis was gebouwd in de jaren-dertig stijl.”

 

Ontwerpfase
Was het eerste schetsontwerp meteen de basis voor dit huis? “Niet helemaal”, zegt Frans fijntjes. “In het eerste ontwerp waren veel erkers getekend. Die wilden we niet. Samen met de bouwer hebben we het ontwerp aangepast. Ook de detailleringen zijn in deze fase aan de orde gekomen, zoals de roedeverdeling van de raampartijen. En het idee van een grote schoorsteen kwam naar voren. Verder hebben we goed gekeken welke baksteen en voeg het beste bij de bouwstijl zouden passen. We hebben heel wat wijken doorgereden en verschillende huizen bekeken. Het werd een donkerrode steen met een donkere, iets terugliggende voeg. Uiteindelijk werd het ontwerp tot in alle details op papier uitgewerkt.”

 

De bouw
Hoe ging het met de bouw? “We konden tijdens de bouw altijd het bouwterrein op, ook buiten de werktijden. Je ziet dan elke keer weer vooruitgang. Een aantal zaken hebben we tijdens de bouw nog besloten, zoals de binnendeuren. We zagen dat paneeldeuren het beste bij de bouwstijl zouden passen. Als je rondloopt in een huis in aanbouw krijg je een veel beter beeld van de ruimten dan in het ontwerp op papier. Maar je ziet ook kleine dingetjes die je net iets anders zou willen. Dat was allemaal bespreekbaar.”

 

Praktisch met stijlelementen
De woonkeuken heeft dubbele openslaande deuren naar de tuin.. “In de zomer kun je de deuren open zetten je hebt dan een uitloop naar het terras”, vertelt Sabina tijdens de rondleiding. We wilden het huis zo praktisch mogelijk inrichten. Dat geldt ook voor de keuken. Het grote aanrecht is van donker natuursteen. Mooi en makkelijk schoon te maken. De keuken is van de woonkamer gescheiden door glas-in-lood schuifdeuren. Een echt dertiger jaren element.”

 

De schoorsteen
We lopen via de bijkeuken de tuin in. De hond rent met een balletje in zijn bek over het gras. De najaarszon schijnt laag door de hoge beuken- en eikenbomen. We staan op het grasveld en kijken naar het huis. Frans wijst naar de schoorsteen. “Mooi hè, die grote schoorsteen.”

 

Bouwtechnische gegevens:
Kavelgrootte: 1200 m2
Inhoud: 800 m3
Bebouwd oppervlak: 96 m2
Woonoppervlak: 196 m2
Warmte: Combi HR-ketel
Dakpannen: Röben Holstein Plus
Rc-waarde vloer: 4 m2K/W
Rc-waarde gevel: 4 m2K/W
Rc-waarde kap: 4 m2K/W

 

De bouwer
Robert Rouweler is bouwadviseur bij Lichtenberg Bouwbedrijf. Hij heeft de bouw begeleid.

 

Wat zijn de specifieke kenmerken van dit huis?
“De donkerrode baksteen van ‘waalformaat’ en de donkere keramische dakpannen zijn karakeristiek voor deze bouwstijl. Dat geldt ook voor de grote dakoverstekken, verspringende daklijnen en robuuste kozijnen. De markante schoorsteen geeft het pand een heel eigen karakter.”

 

Wat zou een korte omschrijving van het huis zijn?
“Een stijlvolle stadsvilla passend tussen de bestaande bebouwing.”

Bouwbedrijf Lichtenberg B.V., Rijssen
Bouwbedrijf Lichtenberg B.V., Rijssen Octaanstraat 5
7463 PM Rijssen

0548 – 513 663

www.bouwbedrijf-lichtenberg.nlBezoek website bedrijf
Kijk ook naar
Deze pagina delen
Bestel nu een proefnummer Kavel & Huis