Het cultureel-architectonisch erfgoed van Rotterdam e.o. mag dan door het oorlogsverleden zware klappen hebben opgelopen, in de stad zelf maar ook in Ridderkerk of Schiedam zijn nog talrijke fraaie bouwwerken te bewonderen. Daniëlle en Radi kregen de kans om een leuke hoekkavel te bemachtigen in de stad waar ze al prettig woonden en dus graag wilden blijven. Eén van de gemeentelijke bouwvoorwaarden was dat er liefst géén jaren twintig (overstek met hoge puntige daken) maar juist iets meer in de breedte zou worden gedacht, jaren dertigstijl met wat verspringing in bijvoorbeeld de daklijn. Als we op bezoek komen en de straat inrijden, is dat het eerste dat opvalt: mooi symmetrisch en statig, met bijzondere verspringing op het dak. We hebben dan de ‘achterkant’ nog niet eens gezien!
Woning met cachet
Bij elke woning hoort een leuk verhaal, elk verhaal begint ergens. Radi en Daniëlle vertellen: “wij wilden graag zelf laten bouwen en met de opdracht ‘jaren dertig’ hadden wij geen moeite. Toen we wisten dat we het perceel hadden bemachtigd zijn we serieus in Kavel & Huis op zoek gegaan naar bouwers die ons zouden kunnen helpen, we kozen er drie gerenommeerde bedrijven uit. Eén ervan moet ons nog een offerte sturen… maar met Rutger Bak van Lichtenberg ‘klikte’ het juist meteen; hij begreep direct wat wij bedoelden. Hij is deskundig maar ook eerlijk. Verder sprak het ons zeker aan- al waren we op dat moment nog onbeschreven blad op het gebied van bouwtechniek- dat Lichtenberg geen houtskeletbouw of betonelementen maar traditionele bouw voorstelde. Bovendien wilden wij geen werk versnipperen maar zochten we een all-in offerte. Ook met architectengroep Building Design uit Zenderen zaten we op dezelfde golflengte, al wilde de gemeente dus toch nog een iets breder ontwerp, gelaagder.” Om het huis heen lopend constateren ook wij dat de voorzijde enkele fijne details herbergt maar dat de woning aan de achterzijde nog eens uitpakt, plus een riante tuin en een nu nog open uitzicht. Daardoor lijkt ook deze strategisch gelegen hoekkavel van een bescheiden 900 m2 veel groter. In het oog springende details zijn bijvoorbeeld aan het front de symmetrie, twee schoorstenen met metalen afdekplaten, de donkere keramische dakpannen, de zinken goten en afvoerleidingen, de verspringende gootlijst en het overstek rondom met in het dak zelf nog een fraaie, uitkomende driehoekvorm die aansluit op het ‘middenschip’ eronder. Hierin zijn bij de 1e verdieping openslaande deuren opgenomen en een nét niet helemaal ‘Frans balkon’ (ietsje dieper) met daaronder een klassieke voordeurgroep bestaande uit twee deuren met ingezet smeedwerk. Ook het metselwerk met iets terugliggende lichte voeg kan niemand ontgaan: op de hoeken van de verdieping die door een klassieke spekband wordt aangegeven zijn nog eens karakteristieke uitkomende regels gemetseld die extra cachet geven. Elk raam bovendien, heeft haar eigen, onmiskenbare hanenkam. De steen is gemêleerd, gelig/rossig. Een zekere, klassieke ‘upgrade’ wordt ook verleend door de niet-functionele, donkere luiken en tevens door de hardstenen raamdorpels. De kleur van het overige schilderwerk is gebroken wit. Het trasraam is subtiel gehouden: een iets donkerder voeg.
Forse zolderlaag extra
Daniëlle en Radi hebben uiteraard ook enkele wensen bij de architect neergelegd: “wij wilden heel graag een speelkamer(tje) beneden voor onze twee kleintjes maar wel zó dat het later ooit nog een kantoortje kan worden. We wilden echt graag een ruime living en een mooie, open en lichte woonkeuken. Radi is liefhebber van een uitgekiend verlichtingssysteem dus we zien fraaie, geïntegreerde spots door de hele woning. Daniëlle wilde graag een gegoten vloer, die ook op de eerste woonlaag is aangebracht.” Natuurlijk is aan de voorzijde een leuke overkapping bij de aangebouwde garage en bijkeuken te zien maar aan de achterkant verbreedt de garage zich nog eens en is bovendien een nog diepere veranda geplaatst. Hierdoor lijkt de woning uiteraard ook veel meer volume te krijgen. Die inhoud is trouwens aanzienlijk: ruim 1000m3, dat gedragen wordt door bijna 45 heipalen! De bouw duurde ca. 10 maanden en dat is rap gezien de algehele indruk die dit chique woonhuis geeft, een woning met twee verdiepingen, plus garage en veranda; de tweede (zolder)etage heeft nog een indrukwekkende ruimte (plus uitzicht) met een hoge punt, bereikbaar via vaste trap en is standaard al keurig afgewerkt. Als we te horen krijgen dat deze familie met twee kinderen plus hond hier nog maar twee weken geleden is ingetrokken, lijkt dat gezien de compleetheid van het geheel bijna onmogelijk, ook de tuin is al op orde! Het moderne interieur met gegoten vloer op twee woonlagen past letterlijk naadloos bij het klassieke uiterlijk. Daniëlle: “we wisten precies wanneer we erin zouden kunnen dus we hebben met alle externe leveranciers goede afspraken kunnen maken, precies zoals het ook ging met Lichtenberg!” Het bewijs voor die stelling is dat de extern aangekochte keuken in de eerste week- bijna zoals het hoort- voor een klein malheur zorgt; de behulpzame keukenman is evenwel direct ter plekke en verhelpt de kwaal supersnel. Zo hoort het een beetje te gaan. Wat eigenlijk ook hoort is dat je steun hebt gehad aan je bouwbedrijf en dat ze je nergens voor nare verrassingen hebben gezet, sterker nog: geheel naar verwachting een prachtige woning hebben bezorgd. Precies zo genieten deze westerse bewoners van hun door oosterlingen gerealiseerde woning, west vindt oost; mooi motto.