Ouddorp is helemaal geen oud dorp, dat wil zeggen, er is een ongelooflijke hoeveelheid mooie, oude dingen te bewonderen maar niet in de negatieve zin van ‘vervallen’. Zelfs de oude cichoreifabriek waar wij langsrijden heeft puur karakter en architectonische schoonheid en is nog te koop bovendien…
Dit bezoek brengt ons in de zuidelijke punt van Zuid-Holland. We zijn (weer) te gast bij een lokaal bekend makelaarsstel: Angelique en Jan Bezuijen, bij wie we al in 2012 op bezoek kwamen om hun vrij landelijke woonhuis van Z-Wonen te fotograferen als “Het huis van de makelaar”. We eindigden toen ons verhaal gekscherend met de stelling dat een makelaar nu eenmaal altijd huizen verkoopt, dus dat het ook echt is gebeurd, is geen verrassing. De fraaie nieuwe woning van Z-Wonen is dat altijd wel!
Weer een ‘Z-Woning’ laten bouwen
Jan Robijn en Pieter de Munnik van Z-Wonen verrassen ons altijd weer met hun frisse kijk op bouwen, meestal met een vleugje authentieke sfeer in het achterhoofd. Maar ook Angelique en Jan Bezuijen weten van wanten als het gaat om woningen, stijlen en design. Hier kan alleen maar iets goeds uit voortkomen. Onze eerste indruk van ‘het volgende huis van de makelaar’ is eigenlijk een ‘vrij bescheiden’ landhuis. Zantrekkelijk en transparant en wel degelijk in de moderne stijl van Jan Robijn maar toch bescheiden op de weelderige tuin met wuivend helmgras na welteverstaan.
We zitten niet ver naast de waarheid als architect Jan Robijn zélf het verhaal vertelt. Hij is er –niet toevallig- ook bij op deze zonovergoten ochtend: “Ik dacht, ik moet er even heen, als het er werkelijk toe doet haha!” Altijd gezellig en vlot pratend als het over architectuur gaat, onthult Jan de ontstaansgeschiedenis. “Geloof het of niet maar het begon met de wens van Angelique en Jan om een nieuwe woning als blokkendoos te ontwerpen, een kubistische woning dus. Alleen ging de gemeente daar niet mee akkoord.
Daarna was er een heel duidelijk verzoek van deze bewoners naar een- letterlijk- “eenvoudig huisje”! Niet meer al te romantisch, vrij simpel van vorm maar gelukkig wel eigentijds. In principe heb ik toen al vrij snel gedacht aan een simpele woningvorm maar dan toch met een hoofdgebouw en een bijgebouw, met een heel klein beetje lokale inbreng dus. Een basisvorm met een zadeldak maar dan toch met subtiel karakter en zeker aan de achtertuin met een mooie brede veranda en veel glas om van de open tuin te genieten. En een stevig tuinhuis als tweede gebouw er naast.
Maar ik wil heel graag Jan Bezuijen credits geven want hij heeft ook prima ideeën over modern wonen. Samen kozen we dus voor deze oplossing, een eigentijds hoofdgebouw met vrij gesloten front maar wel een monumentale ‘insert’ in de vorm van het zinken entree passe-partout, waar in feite de as van de woning loopt. Via dit gedeelte kun je dwars door de woning, helemaal tot achterin de tuin kijken! Aan de tuinkant is er ruimte gekomen voor de veranda met het elektrische lamellendak, die wordt als het ware omarmd door een goeddeels transparante (warmte werend glas) en sterk tuingerichte woning. Met daarbij de hoogste waardering voor het sterk aansluitende tuindesign. Natuurlijk was dit allemaal mogelijk met een budget dat niet echt bekrompen was, waarvoor alsnog onze dank.” Tot zover de verklaring van de architect voor dit “eenvoudige huisje”.
Jan Bezuijen is als trotse bewoner/eigenaar maar wat graag bereid om een aantal duiten in de zak van het gesprek te doen. “Ik ben weliswaar een voormalig visserman maar heb bij Z-Wonen altijd ook de liefde voor iets moois herkend. Jan Robijn van de ontwerpen en visie in grote lijnen en Pieter de Munnik als man met groot bouwhart en liefde voor detaillering/afwerking. Zij hebben ons wederom niet teleurgesteld. Maar onze waardering valt ook ten deel aan Wijsman hoveniers, met name Hilde Tonneman die de tuin, het huis en het achterliggende natuurgebied tot één geheel hebben gesmeed!
Ons vorige huis was landelijker en klassieker en werd verkocht aan iemand die graag dat huis wilde hebben, terwijl wij juist kort daarvoor, puur uit persoonlijke interesse een lokaal natuurgebied van 4 hectaren áchter deze plek hadden aangekocht! Deze kavel had een ouder woninkje en het grensde nota bene direct aan ons natuurgebiedje. Zodoende kunnen wij hier nu gaan wandelen, lekker zonder mobiele telefoons en ander geratel, in het verlengde van onze eigen achtertuin in Ouddorp heerlijk!
Onze voortuin heeft als thema “strandlook” en achter heet het “prairietuin”, door de waterhoudende lava staat er altijd wel iets in bloei en we hebben zelfs een zelfreinigende vijver mét strandje! Zo kan het gaan soms als het een beetje meezit.” Een ‘eenvoudig huisje’, als het een beetje meezit. Hmm, ze weten wel van relativeren daar in Ouddorp!
De woning is ten dele gemetseld maar er is ook staalbouw en houtskeletbouw toegepast. De ramen, deuren en kozijnen zijn van aluminium en binnen zijn grote transparante deuren van staal toegepast. Op het dak liggen platte leipannen, het passe-partout en de dakkapellen zijn met zink bekleed. De inhoud van beide gebouwen is ca 1200 m3. De kavel zelf is ca. 3300 m2 met daarachter de 4 hectaren natuurgebied. We zien moderne dakbekleding op het bijgebouw van photo-voltaïsche cellen. Samen met de warmtepomp die hier liefst 170 meter de grond ingaat en de goede isolatiewaarden is nul-energie haalbaar.
Fraai detail is het liviumdak bij de brede veranda en de woning is ook voorzien van kilometers kabel voor de domotica. Alles bedienbaar via de mobiele telefoon. Ons valt vooral de prachtige trap op die in de woning de twee verdiepingen verbindt. Jan veert overeind: “jawel, dat is staal uit de visserijwereld, ik heb de trap zelf ontworpen!” Bon, ere wie ere toekomt. Angelique en Jan Bezuijen hebben alweer een fraaie, eigen woning op hun conto bijgeschreven. Makelaars of niet; wij twijfelen er aan of we over een paar jaar de volgende nieuwbouw woning van Z-Wonen kunnen fotograferen! Maar je weet ’t nooit, zeker niet in Ouddorp.