Het is steeds vaker nog tropisch warm als we eind augustus schrijven. Onder de rook van Rotterdam gaan we langs de ringvaart op visite bij het landhuis van Mirjam en Cas. Een huis dat op charmante en subtiele wijze kleiner lijkt dan het van binnen feitelijk is. Komt ook een beetje door de brede en ruime kavel aan het water en de ontegenzeglijke ‘Engelse sfeer’ op het glooiende perceel: in bijna alle hoekjes zijn tuintjes en/of bloemen te vinden, schuurtjes met planten die ertegen aan groeien; het geheel lijkt door de natuur te zijn omarmd en er al langer te staan. De kwaliteit van dit lieflijke landhuis kwam voor rekening van lokale bouwpartner Knaap Maatwoningen en die overtuigt direct; dit is liefde op het eerste gezicht…
Bloemenweelde
Het is wel even wennen op dit deels schuine perceel! Deze kavel ligt direct aan een vaart, onder de vaart is het eigenlijk dus je kunt op je eigen woning ‘neerkijken’ maar gelukkig wel in positieve zin! Meteen bij aankomst valt de bloemrijke omgeving op, dit moeten haast tuinliefhebbers zijn. Mirjam: “inderdaad is tuinieren een grote passie van ons, zelfs de reden om hier naartoe te verhuizen. Wij woonden eigenlijk prima in een fraaie nieuwbouwwoning hier niet ver vandaan maar…daar hadden we niet meer dan 600 m2, met de overgang naar dit perceel hebben we die ruimte kunnen verviervoudigen! Dus ja, nu kunnen we onze harten ophalen aan de bloemborders, groentetuin, fruitbomen, een moestuin en zelfs de wilde bloemenborder langs de ringvaart en het lastige, schuine gazon.
Afgezien van die heerlijke tuin hadden wij het vorige huis ook veel plezier met de bouw, wij houden dus van ‘bouwen’ en zien het als een creatieve periode. Je kunt allerlei leuke keuzes maken- enigszins beperkt door het budget uiteraard haha- maar het is toch heerlijk om weer iets nieuws met frisse ideeën te kunnen waarmaken. Wat wij ons echter niet direct hadden beseft is dat die vorige woning toch vrij moeilijk kon worden verkocht, we hebben daarom flinke tijd in het ongewisse gezeten want we hadden deze bijzondere kavel al gekocht, er stond nog een ouder huisje op. Het schuurtje hebben we behouden en op het onderheide gedeelte van de woning maken we nu een lounge-terras.
Nu ja, we hadden in elk geval genoeg tijd om samen met de architect Paul Tesser en Jonathan Boekholt namens Van der Knaap Maatwoningen eens een aantal ontwerpen de revue te laten passeren! Nota bene: in ons eerste gesprek hadden wij allebei naar de architect aangeven dat we géén wit huis met een rieten kap wilden… maar in de door mij aangedragen voorbeelden en inspiratiefoto’s kwamen toch telkens die landelijke elementen tevoorschijn. Ineens had Paul Tesser deze kruisvorm te pakken met mooi doorlopende rieten kap en uit bepaalde hoeken van het kruis kwamen (vergunningsvrije) uitbouwen met modern karakter tevoorschijn. De trap in de woning is het centrale middelpunt, van waaruit je alle ruimtes kunt ingaan. Ineens waren we verliefd op het ontwerp, dat van binnen ook enorm ruim is en van buiten eigenlijk bescheiden oogt!” Toch wit met een rieten kap dus.
Lekker de tijd genomen
Enfin, we zijn dus niet de enigen die spontaan verliefd worden. Maar hoe verliep het traject van architect naar bouwbedrijf? Mirjam vervolgt: “grappig was dat de architect vaak liefdevol sprak over zijn ontwerp als ‘een doosje’, mede vanwege de uitschuifvormen die het kruis verrijken. Maar het is en blijft een behoorlijk ruime woning. Gezocht naar een bouwbedrijf op internet kwamen we er diverse in deze regio tegen. Heel opvallend was dat je door sommigen als kind werd behandeld en totaal niet serieus genomen werd. Van begin af aan was dit bij Van der Knaap heel anders! Meeste contact in het aanvangstraject hebben we met Jonathan Boekholt gehad. We hadden direct een heel goede klik en met name ook vanwege het feit dat wij heel duidelijk de grenzen van het budget hadden aangeven. Het was zelfs zo dat ook Van der Knaap hielp om mee te denken naar oplossingen om dat budget niet te overschrijden! Dat grote verschil in enthousiasme doet je al snel besluiten om met een bouwer in zee te gaan. Bovendien werden er hier in de buurt al diverse woningen gerealiseerd door dit bedrijf dus zijn wij ook daar eens gaan buurten en praten. Al die bewoners spraken erg positief over de begeleiding, de service en het vakmanschap. Dan weet je dat je goed zit. We hebben inderdaad door de vertraagde verkoop van de vorige woning lekker uitvoerig en transparant over dit huis kunnen kletsen met elkaar. Dit gebied is welstandsvrij dus dat was geen obstakel. De trap is de letterlijke spil in huis en er is veel natuurlijke lichtinval. Door de slimme uitbouwen hebben we alle ruimte voor keuken en woonkamer en diverse andere vertrekken. Tussen de heipalen, want naast het water dient wel goed geheid te worden, is nog een prefab kelder gekomen. De woning heeft ca. 1300 m3 inhoud met een verdieping en nog een vliering via vlizotrap. De bouw is met betondelen gerealiseerd en het huis is met een dikke tempex laag met kunststof deklaag enorm goed geïsoleerd. Het klinkt buiten wat hol maar werkt perfect. De bouw duurde ruim 9 maanden. We hebben een echte schoorsteen in de kamer en een ‘nepper’ voor de leidingen/ uitlaten. Het dak loopt lekker door bij enkele ramen, dat was nog best een flinke klus voor het Nederlandse rietdekbedrijf! Het kozijnen-, ramen- en deurenwerk komt van HeBo uit Hengevelde. Binnen hebben we transparante, stalen deuren. Intussen wonen we er heel tuingericht en genieten van alle ruimte maar als we ooit nog eens overwegen om te verhuizen, wordt Van der Knaap zonder meer ons bouwbedrijf!” Jawel, dat idee kregen we al. Ook wij vinden dit een ‘lekker landhuis’, een huis om verliefd op te worden.
Meer over de aannemer
Knaap Maatwoningen BV
Rotterdam-Nesselande
Tel. 010-2221000
www.knaapmaatwoningen.n
Tekst en fotografie: Peter Muller
Dit artikel is eerder gepubliceerd in het tijdschrift Kavel & Huis.