Ad en Mariska woonden al prachtig achter de duinen van Schoorl. De droomwens om een eigen villa te ontwerpen en te laten bouwen was er al langer. Toen het perceel naast hun woning te koop kwam is de kavel gekocht en kon het ontwerpproces beginnen. Het moest een moderne woning worden, maar wel in het Noordhollandse landschap en de lintstructuur van het dorp passen. Samen met architect Roy van Hoorn is er, met veel oog voor detail, een duinvilla gebouwd voorzien van natuurlijke materialen zoals natuursteen en fraké houten gevelbekleding. De woning gaat hierdoor prachtig op in bosrijke omgeving.
Aan de voorzijde van de woning valt het materiaalgebruik direct op. De T-vorm in horizontale lijnen ‘multicolor’ natuursteen, gecombineerd met fraké hout, een strakke, witte dakrand én een bijzondere voordeur. Mariska vertelt: “De roestkleurige deur zag ik op een foto in een magazine en wilde ik – mede vanwege de kleur – voor ons huis. De natuurlijke materialen hebben we samen met Denis de Haan uitgezocht. Hij is onafhankelijk adviseur op het gebied van natuursteen en architectonische metalen en toonde ons in zijn materialenatelier een mooie collage aan materialen en kleuren. Onze architect Roy van Hoorn heeft voor een fijne vlakverdeling van de gevel gezorgd. Het natuursteen aan de achterzijde omarmt de woning. De muurdikte werd hiervoor aangepast, zodat een schuin oplopende achtergevel kon worden gerealiseerd.” Een uniek accent!
Haard als roomdivider
Het typerende natuursteen is binnen ook bij de haard gebruikt, als roomdivider tussen de woonkamer en open keuken. Die keuken en living steken in de achtergevel iets meer uit, welke voor een groot deel uit glas bestaat. Daartussen ontstaat een inpandige nis waar je in geborgen sfeer buiten kan zitten, bereikbaar via de grote schuifdeur. Juist deze speelse details maken de moderne woning af. “De roomdivider was voor de architect nog wel een uitdaging, omdat de zichtlijn vanaf onze entree naar de woonkamer hierdoor anders werd”, vertelt Mariska. Het is prima opgelost en de zichtlijnen door de beneden verdieping zijn prachtig; vanaf de entree twee zichtlijnen door de taatsdeuren naar de achtertuin.
Trappenhuis
Het trappenhuis was een speciaal project van Ad. Hij is werktuigbouwkundige en zijn wens was een zwevende trapconstructie, ingeklemd in de wand. De eikenhouten treden lopen op een natuurlijke manier en met een horizontale zichtlijn door de ruimte heen. Op de verdieping is de absolute eye catcher: de master bedroom. De raampartij tot in nok vangt in de zomer nog net het laatste beetje zonlicht van de dag. Opstaan in dit droomhuis is al net zo fijn met het prachtige uitzicht naar het duin
De Architect aan het woord: Roy van Hoorn
Roy van Hoorn, van BAAS architecten in Tilburg, benadrukt dat de materialen zorgvuldig met de opdrachtgever zijn afgestemd op het kleurpalet uit de nabije natuur. “Vanaf het begin hebben Ad en Mariska uitgesproken dat ze een woning wilden die opgaat in zijn omgeving. Conceptueel hebben we de woning zo ontworpen dat het twee richtingen heeft. De ritmiek van de dakvorm hebben wij voortgezet, waarbij het zadeldak in de lintstructuur past en parallel staat aan de straat. Anderzijds wordt de voor- en achterzijde van de woning met elkaar verbonden door de nauwkeurig bepaalde zichtlijnen in de woning. De combinatie, tussen de strakke lijn als hoofdvorm van het dak in contrast met de hoge tactiele waarde van de natuurstenen onderbouw, uit zich in een duidelijk leesbaar open karakter. Door de vele glaspartijen in combinatie met een minimalistische aansluiting lijkt de grens tussen binnen en buiten te vervagen, waarbij buiten soms ook echt naar binnen lijkt te komen. Dat is misschien wel het perfecte voorbeeld van hoe wij architectuur maken.”