Brummelhuis in Lexmond, maatwerk in optima forma
“Deze woning toont op perfecte wijze de meerwaarde van een Brummelhuis”, zegt John van der Ham, directeur van Aannemersbedrijf Bot & Van der Ham BV uit Meerkerk en tevens eigenaar van een Brummelhuis in Lexmond. “Een meerwaarde in perfect maatwerk. Géén confectie, géén standaard met een aantal opties, maar van materialen, detaillering tot indeling, volledig ontworpen en uitgevoerd naar de wensen van de koper.”
Het lijkt zo vanzelfsprekend, dat wanneer je een huis koopt, dit volledig voldoet aan je eigen wensen. Maar zo vanzelfsprekend is dat zeker niet, al heeft ook de aannemerij de laatste jaren steeds meer ingezien dat de klant koning is en dat je niet zo maar kunt bouwen wat je als ontwikkelaar of aannemer wenst te maken en daarmee de koper te negeren. Gelukkig zijn die tijden veranderd en neemt de klant geen genoegen meer met confectie, maar gaat hij op zoek naar puur persoonlijk maatwerk. In een Brummelhuis-woning kan dat.
Landelijke dekking
Aannemersbedrijf Bot & Van der Ham is een van de zeven dealers, die zorgen voor een landelijke dekking van Brummelhuis. Bot & Van der Ham bestrijkt de regio West, die bestaat uit Noord- en Zuid Holland en een deel van de provincie Utrecht. John van der Ham bouwde, samen met zijn vrouw Miranda, hun eigen Brummelhuis, dat tevens een heel klein beetje als showroom wordt ingezet om de mogelijkheden van het Brummelhuis te laten zien.
Eigen ontwerp
Uitgangspunt was het realiseren van een woning in de dertiger jaren stijl, uitgevoerd in duurzame en hoogwaardige materialen. Zij wensten een degelijk, robuust en niet te modern woonhuis met fraaie elementen, een krachtige detaillering, zoals het brede dakoverstek, de zware houten kozijnen en optimalisatie in de woonruimte. Die wensen werden vervolgens door de architect van Brummelhuis, Wieger Gielstra, in detail uitgewerkt. De woning is gebouwd op een voormalig weiland midden in het centrum van Lexmond, op een perceel dat voldoende ruimte bood voor nog een tweede Brummelhuis en tevens een brede school. Het perceel van Van der Ham is 550 m2 groot.
Naar achtergericht wonen
John en Miranda van der Ham bouwden een villa, die aan de voorzijde vrij gesloten is, waardoor de privacy wordt gewaarborgd. Alle woonfuncties richten zich op de ‘open’ achterkant, met uitzicht over de tuin. De gemetselde gevel is uitgevoerd in een rode handvormsteen in het Hilversum-formaat. Een gevelsteen die langer en slanker is dan het veel toegepaste Waalformaat. De gevelstenen zijn terugliggend gevoegd, waardoor de steen nog nadrukkelijker naar voren komt. Het bovenste deel van de gevel is om en om gemetseld waardoor een speciaal accent ontstaat, dat extra wordt benadrukt door de robuuste en royale raampartijen op de bovenverdieping. Opmerkelijke geveldetails zijn verder de fraaie houten dakoverstekken met dakgoot uitgevoerd in Western redceder hout, de robuuste hardhouten raamkozijnen en de hardstenen lateien en raamdorpels. De schoorsteen aan de linkerzijde van de woning en de trappentoren rechts zorgen visueel voor balans in het gevelbeeld. De trappentoren is iets buiten de gevel geplaatst, waardoor in het interieur, vooral op de overloop, net iets meer ruimte wordt gecreëerd. Het zijn details, maar ze zorgen wel voor een duidelijke meerwaarde in het wooncomfort. De fraaie dakpironnen, die jammerlijk grotendeels uit het hedendaagse gevelbeeld zijn verdwenen, zorgen voor een luxe finishing touch.
Interieur
Het eerste waar we tijdens onze rondgang door de woning op attent worden gemaakt is de aanwezigheid van een kelder. Van der Ham: “Iedereen wil wel een kelder en toch wordt hij zelden nog gemaakt, omdat iedereen denkt dat de bouw heel complex en duur is.” Maar zegt Van der Ham: “Een prefab kelder is een gemakkelijke en betaalbare oplossing. Deze kelder heeft een afmeting van 4,24 meter bij 2,88 meter en is opgehangen aan de fundering. Men hoeft dus geen kostenverhogende of complexe constructie toe te passen en ook het gebruik van damwanden is overbodig. Maar het is wel een prachtige toevoeging als voorraadkelder en het is er lekker koel. (max. 14 graden).” In de half gesloten keuken springt onmiddellijk de rode kastenwand in het oog. De rode kleur sluit perfect aan bij de wanden en gordijnen in de kamer, waardoor harmonie ontstaat in de kleuren van de benedenverdieping. Het aanrechtblad met kooktoestellen en bovenkasten is uitgevoerd in de kleur wit en zorgt voor een fraai contrast. De keuken biedt voldoende ruimte voor een eethoek, waardoor het een gastvrije en familiare ontmoetingsplaats is. Via de dubbele openslaandedeuren heeft men direct toegang tot het overdekte buitenterras.
Woonkamer
Opmerkelijk dat in de woonkamer de TV en de open haard in tegenover elkaar liggende wanden zijn geplaatst. Van der Ham: “Het is een gewoonte om de open haard en TV dicht bij elkaar te zetten, en vervolgens het bankstel en fauteuils rond de open haard te scharen. Interieurstyliste Irma Mansveld was echter de mening toegedaan, dat wanneer je het volledige woonoppervlak van de kamer wilt benutten, dan dien je juist de haard en TV zo ver mogelijk uit elkaar te plaatsen. Hierdoor ontstaat een veel ruimtelijker effect en is men, gezeten bij de open haard, niet automatisch verplicht om TV te kijken, maar kan men een gezellig leeshoekje creëren rond de haard. Daarmee krijgt de imposante wandboekenkast rond de schuifdeur naar de voorkamer extra functionaliteit. Deze prachtige houten boekenwand, zoals die veelal in dertiger jaren woningen is terug te vinden, vormt een van de mooiste elementen in de woonkamer. Alle vloeren op de begane grond zijn uitgevoerd in een groot formaat natuurstenen tegels met een afmeting van 1 bij 1 meter. Een Aziatische natuurstenen vloer Mustang genaamd. In de hoek van de kamer bevindt zich een glaspui met dubbele openslaande deuren naar buiten. De gordijnen in de woonkamer zijn gemaakt van een rode fluwelen stof. In de voorkamer bevindt zich een kantoortje, waarvan de muren zijn uitgevoerd in een warme antraciet kleur en ook hier de donkergrijze natuurstenen vloer en donkere meubels. De houten trap van merbau en een sfeervol zitbankje accentueert de sfeervolle entree.
Verdieping
Op de verdieping bevindt zich een ruime overloop waar de twee slaapkamers van de dochters op uitkomen en hier bevindt zich ook het aparte slaapdeel van de ouders. Naast een slaapkamer heeft deze ruimte een eigen badkamer en een riante inloopkast. De fraaie kleurmozaïeken, die ook beneden op het toilet zijn terug te vinden, maken de ouderbadkamer heel bijzonder. De beide dochters mochten in hun badkamer zelf de kleuren bepalen. Hun keuze viel op de kleur roze in drie tinten. Op de tweede verdieping verder een logeerkamer met een eigen doucheruimte. De trappentoren is net onder het dak voorzien van extra ramen, waardoor het daklicht via het trappengat tot diep in de woning kan doordringen. “Omdat we over elk detail zelf konden beslissen, ademt deze woning ons persoonlijke karakter en dat maakt dat we nog meer genietent”, aldus Van der Ham.