In een houten huis moet je het hout ervaren. Dat is zeker het geval bij dit Barentsz Ontdekkingshuis dat heel toepasselijk in een bosrijke bestaande buitenwijk van Baarn staat. De bewoners ervaren het als een stoer huis op het mooiste plekje van hun geliefde dorp.
Tussen de hoge, oude bomen komt deze woning goed tot zijn recht. Dat komt door de beleving van hoogte die is gere- aliseerd door steile, grote dakvlakken en uiteraard de houten gevelbekleding. Door te spelen met verspringingen in het hout ontstaan verschillende patronen en gevelvlakken die met enige fantasie als een plattegrond van bospercelen kunnen worden gezien.
Bewoners Claudia van den Heuvel en Erik-Jan Kool vinden dat die verspringingen de woning een uniek karakter geven. Het is een van de kenmerken van een Barentsz Ontdekkingshuis die beiden aanspraken. Claudia: “We woonden in een oud huis in Baarn en hadden een droom: een nieuwe huis in het bos, energiezuinig maar vooral zonder onderhoud. Toen we op deze plek dit voorbeeldhuis zagen, hoefden we niet verder te zoeken. We houden van Scandina- vië en wisten van de voordelen van een houten huis.” De woning is geheel van hout. Dat is ook binnen overal zichtbaar. Door de whitewash worden de natuurlijke eigenschappen van hout ervaren en blijft het met minimaal onderhoud fris
en modern.
Ook de hoogte van de woning wordt binnen ten volle beleefd. Daar draagt de vide aan bij, maar vooral het trappenhuis centraal in de woning is hiervoor bepalend. Die geeft doorzicht tot en met de bovenste verdieping. Erik-Jan: “Toen ik de eerste keer helemaal boven stond en naar beneden keek, was ik echt onder de indruk. Door het grote raam zie je ook de ‘ma’. We hebben uitgelegd gekregen dat het uit de Japanse architectuur komt. Het is de overdekte ruimte, die deel uitmaakt van het hoofdgebouw. Zo beleef je het als een open buitenkamer die doorloopt in het open terras. Binnen en buiten lopen vloeiend in elkaar over. Het is echt een plek waar we vaak zitten.” Erik-Jan en Claudia kochten dus een woning die al was gebouwd. Daardoor hebben ze niet meegemaakt dat de woning in de eigen fabriek van Barentsz in elementen is geproduceerd en in één week op de bouwlocatie wind- en waterdicht in elkaar is gezet. Het was casco, dus had- den ze nog voldoende mogelijkheden om er hun eigen woning van te maken.
Hout heeft als voordeel dat de indeling vrij makkelijk kan worden aangepast. Dat is dan ook in de keuken gebeurd. De scheidingswand met de bijkeuken hebben ze open laten zagen om de keukenwand met kastruimte en apparatuur
in de bijkeuken te laten vallen. Zo ontstond een rustige, keuken- wand en een ruimere keuken. Dat had weer als resultaat dat er rond het kookeiland en de eettafel voldoende bewegingsruimte kwam. Claudia wijst vervolgens op het werkblad van de marmer- soort Firo di Bosco (bloemen van het bos). “Dat is uitgangspunt
geweest voor de hele styling van het huis. We hebben het sober en rustig gehouden. De gietvloer verbindt de ruimten en is prak- tisch. ” De kozijnen zijn door Barentsz gelakt waardoor ze oker- geel ogen. Claudia: “Die kleur zou onze keuze niet zijn geweest, maar we hebben het omarmd en vinden het bij het huis passen. We hebben enkele meubels op die kleur afgestemd.” De woning geeft ze mede door het prettige binnenklimaat en de vloeiende overgang van binnen en buiten een gevoel van vrijheid. Ook het minimale onderhoud van het hout ervaren ze als een vrijheid. Claudia: “Dat scheelt ons ontzettend veel tijd. We kunnen nu spontaan een paar dagen erop uit.” Erik-Jan: “Hoewel dit huis eigenlijk nog iedere dag voelt alsof we op vakantie zijn.”
Derk-Jan Wentink is architect voor Barentsz Ontdekkingshuizen. “Dit voorbeeldhuis heeft diverse kenmerken van een Barentsz Ontdek- kingshuis. Dat begint al bij de voordeur die bewust in de zijgevel is geplaatst. Daardoor ligt de hal en daarmee ook de trap midden in de woning en ontstaat er automatisch een verdeling in een voorkamer en achterkamer. Het geeft ook een logische routing en je bent geen ruimte kwijt aan een lange gang naar achteren. Door de asymmetrische hoofdvorm en de verspringingen in de houten gevelbekleding wordt het speels. Kenmerkend voor Barentsz Ontdekkinghuizen is de verticale richting van het hout met verschillende verspringingen. De brede dakoverstekken zijn esthetisch en beschermen de zijgevels. Barentszhuizen zijn nul op de meter. Dat kan doordat de woning zeer goed geïsoleerd en volledig van hout is. Hout heeft veel voordelen, maar ik vind ook dat je moet ervaren dat je in een houten huis woont. We zien inmiddels in dat opdrachtgevers dat gevoel ook eerst willen ervaren. Daarom houden we tegenwoordig regelmatig open dagen in woningen die bijna zijn afgebouwd.”