De woning van Paula Groenink moest aan een gedetailleerde beeldkwaliteit voldoen, zodat het past in de landelijke opzet van de straat. Zij zocht vooral een bouwer aan wie ze een duidelijke, maar ook lastige opdracht kon geven. “Teken voor mij een woning die ik zelf kan afmaken.” Dat sloot helemaal aan bij het concept van Esbihuis.
Als we het straatje van de nieuwbouwwijk inrijden, valt het op dat er aan weerszijden wilgen staan en dat de parkeerplek- ken met gras zijn begroeid. Paula legt uit dat het hoort bij de landelijke inrichting van de straat. Net zoals het riet langs de oevers. “De gemeente had strak de regie op de uitvoering van de straat en de woningen. Het moest duurzame bouw met natuurlijke kleuren zijn. De gevels mochten maar voor de helft wit zijn.” Die voorschriften nam ze op de koop toe, toen ze haar oog had laten vallen op de kavel op de hoek en die ze ook nog toegewezen kreeg. “Ik was toen al een beetje aan het rondkijken naar bouwstijlen en bouwmethoden.
Houtskeletbouw sprak mij aan, omdat dat diverse voordelen heeft. Ik had ook al veel gelezen over Duitse bouwmethoden. Om het maximale uit de mogelijkheden te halen, bedacht ik dat ik een deel zelf kon doen. Ik zocht daarom een bouwer die voor mij een huis kon tekenen die ik zelf kon afmaken. Dat alles bij elkaar vond ik bij Esbihuis. Ik had van deze bouwer een woning gezien die we samen hebben kunnen aanpassen.” Naast de wens in bouwmethode, had Paula ook een aantal wensen voor de inrichting en het gebruik van de woning.
“Ik wilde een slaapkamer en badkamer op de begane grond voor mijzelf. Voor mijn twee kinderen wilde ik op de bovenverdieping ieder een eigen badkamer. Die hoefden niet groot te zijn. Ik wilde een aanbouw met overkapping. En een houthaard vind ik gezellig.” Tijdens het ontwerpen werd een oplossing gevonden voor een extra wens van de kinderen. “Ze wilden een in- loopkast. Die konden mooi onder de schuine kap gecreëerd worden, wat veel ruimte scheelde.” De houtskeletbouw werd door Esbihuis als prefab in twee dagen wind- en waterdicht op de locatie in elkaar gezet. Dat betekende dat ieder detail al vooraf moest worden uitgedacht. “Dan merk je de expertise van Esbihuis. Ik had wel zo mijn ideeën over de indeling. Ik heb ook zelf de badkamer ontworpen. Daarbij kon Esbihuis aangeven of het bouwkundig wel kon en wat de juiste maten en verhoudin- gen van de ruimten moesten zijn. Ik wilde ook schuifdeuren van massief hout. Ik had er niet aan gedacht dat daar extra zware constructies in de wanden voor nodig zijn. En ik wilde op termijn nog een groot zonnescherm. Esbihuis heeft ook dat voorbereid in de constructie en aansluitingen alvast gemaakt. De gemeente wilde een volledig ontwerp van de tuin vooraf. Daarom is ook de overkapping met tuinhuis getekend door Esbihuis.” Esbihuis maakt veel gebruik van Duitse leveranciers van bouwmaterialen.
Daardoor kreeg Paula de suggestie om voor een Duitse dakpan te kiezen. “Het zijn vrij grote vlakpannen die we in Nederland niet gewend zijn. Ik vond het heel spannend, maar het is goed uitgepakt. Het is een rustig en strak dak geworden.” Paula heeft de woning zo laten opleveren dat ze onder andere de badkamer, het stucwerk en de keuken in eigen beheer heeft laten doen. “Ook de houten schuifdeuren hebben we zelf gekocht, omdat die niet een standaard maat hebben. En ik heb al het schilder- werk zelf gedaan. De verf is van Farrow & Ball. Dat zijn mooie zachte kleuren. Doordat ik zelf alles heb uitgedacht en uitge- zocht is het echt mijn huis geworden waar ik het maximale in heb weten te realiseren.”
Mark Petter is directeur van Esbihuis. “Er komen vaker opdrachtgevers bij ons met het verzoek om onderdelen van de werkzaamheden zelf te doen. Daarvoor hebben wij een prijslijst die bestaat uit elf onderdelen. De opdrachtgever kan ieder onderdeel eruit halen om zelf te doen. Om het makkelijker te maken, kunnen we daarvoor de materialen leveren. Dat betekent niet dat we standaardwerk leveren. Bij ons is alles door onze eigen architecten ontworpen en in onze eigen fabriek op maat gemaakt. Bij het ontwerpen van deze woning konden we uitgaan van een woning die Paula mooi vond. Daarnaast hadden we te maken met de voorschriften van de gemeente. Zo is het een moderne woning geworden met voor de helft wit stucwerk en voor de helft houten gevelbeschieting. De kozijnen in de witte geveldelen zijn antraciet-zwart. De kozijnen in de zwarte gevelbeschieting zijn wit. Daardoor is het geheel meer gaan spreken. We gebruiken Duitse leveranciers voor onder andere dakpannen, buitenkozijnen en dakgoten. Daardoor hebben onze woningen vaak een uniek karakter.”