Wilt u een vrijstaand huis bouwen? Doe dan inspiratie op met deze woning
Gaston en Nynke woonden op een steenworp afstand van het huis waar zij nu wonen. Dat was een twee onder één kap. Een leuk huis maar het werd met twee kinderen een beetje te klein. Bovendien waren de keuken en badkamer aan restauratie toe. Ze wilden ook een eetkeuken. Verbouwen bleek lastig.
In het totale nieuwbouwplan van de gemeente zijn veel vrije kavels opgenomen. Gekozen is voor buurten met verschillende bouwstijlen. Aan deze laan mocht alleen een huis worden gebouwd in een klassieke stijl omdat het pand moest aansluiten bij de bestaande bouw uit de ‘jaren-dertig’. Een klassieke bouwstijl had ook de voorkeur van Gaston en Nynke. Het moest per se een huis worden met een rieten kap.
In de buurt hadden zij een huis gezien dat door bouwbedrijf Lichtenberg was gebouwd. Ze waren enthousiast over het ontwerp. Na aankoop van de kavel namen zij contact op met Lichtenberg. Door de architect is een voorontwerp gemaakt, gebaseerd op hun wensen. Een huis in een klassieke bouwstijl met een rieten kap. Voldoende slaapkamers en een logeerruimte. Het eerste concept was bijna helemaal goed. Totaal zijn drie schetsen gemaakt.
Vijf slaapkamers, keuken, woonkamer, werkkamer. Ruime vertrekken, maar niet té groot. Op de eerste verdieping twee badkamers en drie slaapkamers. Zo is de indeling uiteindelijk geworden. De kinderen wilden graag hun kamers op de bovenverdieping. De bovenverdieping is dankzij het platte dak, dat je van buiten niet ziet, heel ruim. Het huis heeft veel raampartijen, dus veel licht. Ook omdat het huis tussen hoge dennen staat.
De materiaalkeuze bleek nogal moeilijk, vooral de keuze voor baksteen in combinatie met een voeg. Er werden veel referentiehuizen bekeken. Een lichte voeg of donkere voeg maakt veel uit. Uiteindelijk is het een baksteen met een donkere terugliggende voeg geworden. Dat past heel goed bij de bouwstijl. Voor de gepotdekselde donkere Douglas-delen geldt hetzelfde.”
Een groot huis, maar dankzij de samengestelde volumes maakt het geen massale indruk.
Ruime vertrekken, maar niet té groot. Op de eerste verdieping twee badkamers en drie slaapkamers. Zo is de indeling uiteindelijk geworden. De kinderen wilden graag hun kamers op de bovenverdieping.
Architect: Edwin van Elk
Edwin van Elk is de architect, bouwbedrijf Lichtenberg bouwde het het. “Het huis staat in een bosrijk gebied waar vrijstaande huizen alleen mochten worden gebouwd als er een substantieel aantal bomen zou blijven staan. Zo’n vereiste is voor een architect natuurlijk een uitdaging. We zijn aan het werk gegaan om een bosvilla te creëren waarvan het lijkt alsof die er al heel lang staat. Het ontwerp bestaat uit een aantal bouwvolumes. Het huis is rondom a-symmetrisch opgebouwd. Dat maakt het ontwerp spannend.
Een aangekapte dakkapel om een horizontale lijn in de voorgevel te krijgen Dit doorbreekt de verticale belijning. Het dak heeft een plat deel. Vanaf de buitenzijde is dat onzichtbaar. Maar dankzij dit platte dak is op de zolderverdieping ruimte ontstaan voor twee grote slaapkamers.
Bij klassieke villa’s wordt veelal gekozen voor een kleine roedeverdeling voor de ramen, hier is gekozen voor één dunne horizontale roede. Dat geeft een verfijning aan de raampartijen zonder dat het te druk wordt. We hebben op de begane grond ruimtes gecreëerd die met elkaar zijn verbonden. Maar die met dubbele deuren ook afgesloten kunnen worden.
Traditioneel gebouwd met keramische blokken en breedplaat-vloeren. Voor een deel is de gevel gepotdekseld met donker gebeitst Douglas-hout. De kap heeft een zogenaamde schroefdak-constructie. De onderzijde van de kap is voorzien van gipsplaten en naadloos gestuct. Voor de bakstenen hebben we een doorstrijkvoeg toegepast. Met een doorstrijkvoeg kun je in één keer metselen en voegen. Zeer goed toepasbaar voor terugliggende voegen. Een karaktervolle bosvilla in harmonie met de bosrijke omgeving.”