Een groot boerenerf met historische opstallen is een kwetsbaar landschapje. Daar moet je gevoel voor hebben als je daar een moderne woning aan toe wilt voegen. Hans en Marieke lukte dat door hun eigen plannen door Finnhouse Houtbouw zo aan te laten passen dat alles op de juiste plek viel. Inclusief de markante schoorsteen die vanuit de woonruimte door het rieten dak steekt.
Vanaf het landweggetje dat uitkomt op de dorpskern van Veessen is de woning van Hans en Marieke al goed te zien. De woning valt op door de landelijke maar ook moderne stijl en staat mooi vrij in het landschap. En toch is het nog even zoeken, want we moeten langs een oude boerderij een erf op. Als we aangekomen zijn en op het terras voor de woning zitten, vertellen Hans en Marieke hoe deze situatie is ontstaan.
Marieke: “De boerderij is al enkele generaties van mijn familie. Door een rood-voor-rood regeling was het mogelijk om het terrein eromheen opnieuw te ontwikkelen. Zodoende konden we hier een extra woning bouwen. Tijdens de hele procedure voor vergunningen was Hans al begonnen met een plan.” Hans: “We hadden zo ons wensenlijstje. Dat bestond uit een rieten kap voor de landelijke uitstraling, een vide, alle woonfuncties op de begane grond, veel buiten kunnen zitten en een ruimte waar ik wat met hout kan klussen.” Nadat ze met een architect de eerste ontwerpen hadden gemaakt, kwamen ze in contact met Finnhouse Houtbouw. Al direct vanaf het begin merkten ze de expertise van Finnhouse Houtbouw. Hans: “Uit het ontwerp begrepen ze meteen wat we wilden. Ze hebben het wel zo aangepast dat alles op een logische plek kwam. Daarmee stond ook vast dat het een houten paal- en balkconstructie zou worden.” Marieke: “Zij konden ons overtuigen dat hout net zo sterk is als steen. De houtbouw die we zagen, sprak ons ook direct aan. De zichtbare houten constructie met het grote glas direct in de balken is prachtig. Het hout binnen geeft een prettig leefklimaat. Door het te whitewashen hebben we de beleving van het hout behouden.”
Om de woning aan te laten sluiten bij de historische opstallen is ervoor gekozen om de gevels te bedekken met zwart gepotdekselde rabatdelen. Het heeft daardoor de uitstraling van een bijgebouw van de oude boerderij. Het volume en de hoogte geven aan dat het hier wel degelijk om een zelfstandige woning gaat. De volledige glasgevel met de horizontale lamellen en veranda geven de woning een moderne twist. In het interieur is die moderne twist te vinden in de sandstonevloer en de vide. Die vloer loopt door de hele begane grond, ook in de slaap- kamer. Hier heerst rust, maar is er ook contact met de ruime boomgaard. Ramen van vloer tot plafond bieden er uitzicht op. Een schuifdeur biedt toegang tot een terras.
De schoorsteen is door de ongebruikelijke vorm en het met- selwerk een markant element. Het is beeldbepalend voor de contouren van het huis. Marieke: “We wilden de schoorsteen absoluut zo hebben. Doordat het metselwerk van binnen naar
buiten doorloopt, geeft het optisch houvast aan de hele woning.” Hans: “Dat we dat door hebben kunnen zetten, toont de flexibele opstelling van Finnhouse Houtbouw. Tijdens de bouw konden details nog worden aangepast. We hebben veel onder eigen regie gedaan. We hebben zelf een installateur ingeschakeld die met ons heeft meegedacht over de toepassing van domotica en energiebesparende maatregelen zoals een warmtepomp en wtw- unit.” Voor Marieke betekent de woning de terugkeer naar het dorp en haar familiegrond en is de cirkel helemaal rond. Hans heeft door het hele proces van het ontwerpen en de bouw zich de woning en omgeving helemaal eigen gemaakt. “Ik voel me hier helemaal thuis.”
Arjan Walraven is directeur van Finnhouse Houtbouw. “Bij deze woning is de schoorsteen het markante element. Door de uitvoering in metselwerk steekt die opvallend uit de woning. De leefkeuken is het centrale punt in de woning door de verbinding met buiten. De vide met glasgevel zorgt voor een ruimtelijke beleving en veel daglicht en geeft de landelijke woning een moderne uitstraling. Onze unieke paal- en balkconstructie is een vakwerkconstructie van gelamineerd Fins hout, waar we elementen van damp-open houtskeletbouw in plaatsen. Uniek is de trippel beglazing in de achtergevel die kozijnloos in de balkenconstructie is geplaatst. Het is Biophilic Design. Dat betekent voor ons dat de houten vakwerkconstructie zichtbaar blijft, er veel daglichttoetreding is en binnen en buiten natuurlijk in elkaar over gaan. Door het toepassen van biobased materialen wordt ongeveer 70 ton aan CO2 opgeslagen. Biophilic design zorgt voor stressreductie, een lagere hartslag en een toename van geluk en welzijn. Zo creëren we een duurzame woning, een gezond leefklimaat en een unieke woning passend bij de bewoners en bij de omgeving.”