Een straat met veel bomen. Karakteristieke huizen met erkers. In de voortuinen soms een haag. Het straatbeeld met huizen uit de ‘jaren dertig’. Geliefde huizen uit de vooroorlogse bouwperiode. Zo’n huis zochten Sandra van den Heuvel en Chris van den Akker. Ze vonden uiteindelijk een bouwkavel om een huis te bouwen in een ‘dertiger jaren’ woonwijk in Oss. Geheel in ‘dertiger jaren’ stijl lieten ze een huis bouwen. Een huis dat past in het straatbeeld alsof het ‘toen’ gebouwd is.
“We zochten een huis uit de ‘jaren dertig’ met veel karakteristieke details. Zoals glas-in-lood-ramen en erkers”, vertelt Chris van den Akker. “Een huis waarin je je gauw thuisvoelt. Afgelopen vijf jaar zijn we vijf keer verhuisd. Dat gaat een keer vervelen. We wilden ook ergens wonen waar onze kinderen groot konden worden. Onze vorige woonplaats was Vleuten. Sandra komt uit de buurt van Oss. Zij wilde graag weer in deze omgeving wonen. Ik vind het ook heel gezellig in Brabant. Dus werd het zoeken naar een huis. Het liefst een huis dat in de ‘jaren dertig’ gebouwd was. We hebben heel veel huizen bekeken, maar elke keer zeiden we tegen elkaar, dit is het niet. We moesten aan de huizen die we zagen teveel verbouwen. Bij nieuwbouwprojecten in een buitenwijk vonden we wat we zochten, maar daar stond de buurt ons weer niet aan. Zoekende op internet zagen we een kavel te koop staan in een buurt die ons aanstond. Een typisch ‘jaren dertig’ wijk. Levendig, veel groen. Een gezellige buurt. De eigenaar van de bouwkavel was jaren bezig geweest om een bouwvergunning te krijgen. Dat was eindelijk gelukt. Een bouwkavel van 550m2. Groot genoeg om een vrijstaand huis op te bouwen. Toen moesten we nog een architect en aannemer vinden om een ontwerp en een bouwplan te maken. We kwamen via een familielid van Sandra in contact met Roscobouw in Heesch.”
Een prima plek, nu nog een goed ontwerp
Terwijl Chris zijn verhaal vertelt, komt Sandra met dochters Mees en Fee het huis binnen. “De school en het dagverblijf zijn hier vlakbij, dat is zo makkelijk”, zegt Sandra, terwijl zij de jasjes van de kinderen uittrekt. “Dat was voor ons belangrijk bij de keuze van een buurt. We zitten hier op een hele prettige locatie, vlakbij het centrum en toch heel rustig.” Sandra, Chris en de kinderen wonen er nu zo’n half jaar. “Het huis bevalt ons goed, precies zoals we het gewild hebben. Vanaf het begin was het contact met Roscobouw uitstekend. We hebben onze wensen kenbaar gemaakt. Aan de hand van voorbeelden heeft de architect de eerste schetsen gemaakt. Na wat aanpassingen was het ontwerp klaar. De voorbereiding van de bouw kon beginnen. We waren inmiddels verhuisd uit Vleuten en woonden tijdelijk in een huurhuis in Oss. Zo konden we de bouwactiviteiten volgen van dag tot dag. Het huis is op traditionele wijze gebouwd. Precies zoals in de ‘jaren dertig’, maar dan met de moderne materialen van nu. Comfortabel met de uitstraling van toen.” Een ruim huis maar niet te groot Het huis heeft een inhoud van een kleine 900m3 en een vloeroppervlakte van zo’n 200m2. “Een ruim huis maar je moet geen ‘verdwaald gevoel’ krijgen”, vertelt Sandra tijdens de rondleiding. De voorkamer is optisch afgescheiden van de achterkamer door een ‘openhaardpartij’. Chris: “Het is geen echte openhaard, want ik ben niet het type dat houtjes gaat hakken om te stoken. Het is een gashaard, maar wel gezellig”. In de achter-kamer staat een grote tafel waaraan je uitzicht hebt op de achtertuin. “Deze is door een hovenier ontworpen en aangelegd. Het perceel loopt iets hellend af, zodat we niveauverschillen konden aanbrengen. De tuin ligt op het zuiden, je hebt er vrijwel de hele dag zon. Wanneer het minder goed weer is of erg warm kun je heerlijk op het overdekte terras zitten. Het terras is eigenlijk een verlengstuk van onze kamer. ”De ruime keuken is strak van design. Een ‘kookschiereiland’ in het midden. “We hebben bewust gekozen voor koken op gas, je kunt een gascomfort goed regelen. Op de vloer liggen grote hard-stenen platen. Voor een authentieke uitstraling zijn ze ‘getrommeld’.”
De ruime hal – waar twee nostal-gische stoeltjes uit een vorige werkperiode staan – geeft door middel van een wenteltrap toegang tot de eerste verdieping. “De kinderen hebben allebei een ruime slaapkamer. Onze slaap-kamer is praktisch ingericht met een grote inloopkast. Een badkamer met bad en een dubbele douche. Een aparte kamer voor de was- en droogmachine, dat was een wens van mij”, zegt Sandra”. Dan naar de zolderverdieping. Een ruimte die je niet zou verwachten. Hoog, groot en licht. “Deze ruime zolderverdieping kan later nog ingedeeld worden, maar voorlopig laten we het zo”. Nu heeft het nog een multifunc-tionele functie. Wij hebben er onze werkhoek en de kinderen kunnen er lekker spelen.”
De bouwers
Ruud van Dijck, sales manager bij Roscobouw, is bij de uitvoering nauw betrokken geweest. “Sandra en Chris wisten precies wat ze wilden. Bij het eerste contact met ons hadden ze al een opzet gemaakt van de indeling. Samen met onze architect Jan Smetsers – die de buurt goed kent waar het huis staat– is het ontwerp gemaakt. De architectuur van het huis past heel goed in het straatbeeld van de ‘dertiger jaren’ huizen’. Richard Strijbosch, projectmanager, vertelt: “De kap is er in één dag opgezet.
Het is een zogenaamde ‘scharnierkap’. Een in onze werkplaats op maat gemaakte constructie die wij in delen met behulp van een kraan op het huis zetten. Het is eigenlijk een zelfdragende kapconstructie. Je creëert daardoor veel meer ruimte op een zolder dan wanneer je met conventionele spanten gaat werken. Voor de bouwtijd van zo’n huis gaan wij uit van 100 werkbare dagen. Dat is voor een traditioneel gebouwd huis vrij snel.”
Ruud van Dijck: “In ons werk vinden wij het persoonlijke contact erg belangrijk. De klant moet tevreden zijn, want een huis bouw je niet om een paar jaar in te wonen.”
Thuis
Wanneer we weggaan en voor het huis staan, zien we een moeder met een bakfiets en twee kinderen erin voorbij rijden. Op de stoep komen we een man met zijn hond tegen, hij groet ons vriendelijk. Achter ons hoor ik iemand mijn naam roepen. Het is Chris die mijn tas in zijn hand heeft. Vergeten! “Dank je”, zeg ik tegen hem. Hij loopt op een holletje terug naar zijn huis. Een huis en een straat, waar je je echt thuis kunt voelen.
————————————————————-
• Totale inhoud: 863m3
• Oppervlakte begane grond: 127m2
• Zonneboiler
• WTW-systeem (warmte-terugwin-systeem)
• Zelfdragende kapconstructie (‘scharnier constructie’)
• Breedplaat vloerdelen
• Hoge isolatiewaarde (EP-waarde 0,6)
————————————————————-