Wat doe je als je graag een moderne woning wilt laten bouwen, maar op de ideale kavel alleen traditionele bouw is toegestaan? René en Marja Wijlens wisten binnen de regels toch een landelijke villa te realiseren die wel traditioneel lijkt, maar van alle kanten frisse, moderne elementen heeft.
Ja, de woning heeft een puntdak en de gevels zijn van traditioneel metselwerk. Er liggen ook zwarte pannen op het dak, maar dat dak heeft twee punten en de pannen zijn modern vlak. Ook de steen van het metselwerk is opvallend anders. Beeldbepalend zijn het panoramische raam in de voorgevel en de strakke erker in de zijgevel die doorloopt in de veranda en overgaat in de grote glasvlakken in de achtergevel. De compositie van vlakken is uitgesproken en zeker niet klassiek.
René: “We hebben erg ons best gedaan om de woning een eigen karakter te geven. Waar het anders kon en het iets toevoegde, kozen we daarvoor. We wilden geen zichtbare dakgoten, grote schoorsteen en dergelijke. De twee kappen in het dak zijn afwijkend, maar het ging ons erom dat we op de bovenverdieping enorm veel bruikbare ruimte wonnen.” Marja: “We wilden binnen een maximale ruimtebeleving, dus hielden we alles zo open mogelijk. De hal loopt in één lijn van voor naar achter en is de centrale verbindende lijn waarlangs de verschillende functies elkaar opvolgen. Door die hal open te houden, voelt dat als deel van de woonkamer. Ook de werkkamer kan met een open schuifdeur bij de woon-kamer getrokken worden.”
René: “We wisten dus heel goed welke functies we in ons huis wilden, maar zie dat maar eens logisch en handig bij elkaar te zetten. Daar heeft de architect ons enorm bij geholpen. Het ontwerpproces van stapjes nemen en keuzes maken blijkt geen rechte lijn te zijn.” Marja: “Toch hebben we nog veel zelf bepaald. De keuken en badkamer met badmeubel hebben we zelf ontworpen.”
Lange tijd hebben ze nog getwijfeld of ze een gashaard wilden. René: “Toen de indeling van de begane grond vaststond, zagen we waar de haard kon komen. Het is nu echt een toegevoegde waarde.” De haard is de centrale blikvanger en tevens de verdeler van de open woonruimte in ruimten met een menselijke maat. Marja: “Daardoor voelt het niet als te groot en is het een heerlijk huis.”